کفه سنگین صنایع بالادستی آلومینیوم در ترازوی صادرات

پنجره‌ایرانیان؛ عضو هیات ‌مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران گفت: عرضه شمش آلومینیومی در بازار داخلی به قیمت بالاتر از نرخ‌های جهانی و صادراتی، موجب شده است تا صنایع پایین‌دستی آلومینیوم، قدرت رقابت خود را در بازارهای بین‌المللی از دست بدهند و صادرات برای آن‌ها مقرون‌به‌صرفه نباشد. این در حالی است که بازار داخلی نیز در حوزه پایین‌دستی به اشباع رسیده و راکد شده است.
  • دوشنبه 8 دی 1399 ساعت 22:15

به گزارش فلزات آنلاین، ابوالفضل رضایی اظهار داشت: شنیده‌ها حاکی از آن است که قیمت شمش آلومینیومی عرضه‌شده در بورس از نرخ‌های بورس جهانی و بازار آزاد بالاتر است. در یک بازه زمانی نرخ ارز دولتی 4200 تومان اعلام شد و این رقم با ارز نیمایی که در نظر گرفته شده بود، تفاوت داشت. به همین دلیل، برای پوشش فاصله بین ارز دولتی با ارز نیمایی، 10 درصد پریمیوم در فرمول قیمتی شمش آلومینیومی لحاظ شد.

وی افزود: این فرمول تا الان اجرا شده و درواقع صنایع آلومینیومی پایین‌دستی، با 10 درصد بالاتر از نرخ‌های جهانی، شمش آلومینیومی موردنیاز خود را تامین می‌کنند. با افزایش نرخ ارز نیمایی و به وجود آمدنی شرایطی که گاهی نرخ ارز نیمایی حتی از نرخ ارز در بازار آزاد نیز در تراز بالاتری ایستاده، باعث شده است تا قیمت آلومینیوم اولیه‌ای که به دست صنایع پایین‌دستی می‌رسد، به‌مراتب بالاتر از نرخ جهانی این فلز باشد.

عضو هیات ‌مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم مطرح کرد: در بازار داخلی شمش عرضه‌شده در تالار بورس کالا طبق فرمول ذکرشده، تقریبا بسته به نرخ‌های جهانی با پریمیوم نزدیک به 180 تا 200 دلار، به دست مصرف‌کنندگان آلومینیوم می‌رسد. همین امر باعث شده است تا بسیاری از صنایع پایین‌دستی آلومینیوم، دست از خرید شمش بردارند و با افت تولید، بازار صادراتی خود را به‌طور کامل از دست بدهند و در شرایط پیش‌آمده، توانایی رقابت با رقبای خارجی را نداشته باشند.

رضایی در خصوص علت کاهش معاملات آلومینیومی در بورس کالا طی یک ماه اخیر، گفت: دلایل مختلفی می‌تواند باعث کاهش میزان حجم معاملات بورس کالا شود؛ یکی از این دلایل، نوسانات نرخ ارز است که باعث به وجود آمدن یک جو روانی بسیار بد و سنگین در بازار شد و این توقع را برای تولیدکنندگان محصولات مختلف آلومینیومی به وجود آورد که با توجه به تحولات سیاسی و امکان گشایش‌هایی که وجود داشت، نرخ ارز کاهش پیدا کند. پیرو همین انتظارات، بسیاری از شرکت‌های پایین‌دستی تصمیم گرفتند برای خرید مواد اولیه موردنیاز خود دست نگه دارند.

این فعال صنعت آلومینیوم در ادامه اذعان کرد: همچنین اختلاف قیمت بین نرخ‌های ارز آزاد و ارز نیمایی باعث شد عملا صادرات محصولات پایین‌دستی توجیه اقتصادی نداشته باشد. در کنار این موضوع، بالا بودن قیمت مواد اولیه آلومینیومی در بازار داخلی موجب شد صادرات محصولات آلومینیومی به‌شدت کاهش پیدا کند. علاوه‌براین بازار داخلی محصولات آلومینیومی هم ازلحاظ قیمت و تقاضا، اشباع شده است و به همین دلیل صنایع پایین‌‌دستی، میزان تولید و به‌تبع آن، مصرف شمش آلومینیومی را کاهش داده‌اند. این اتفاقات درنهایت به کاهش قابل‌ملاحظه معاملات آلومینیومی انجامیده است.

رضایی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا قیمت صادراتی شمش آلومینیومی از قیمت فروش آن در بازار داخلی کمتر است یا خیر، این‌طور تصریح کرد: در خوش‌بینانه‌ترین حالت، نرخ صادراتی شمش آلومینیومی، LME Flat یا LME به‌علاوه 25 تا 30 دلار و گاهی با شرط تحویل در مقصد، LME به‌علاوه 100 دلار پیشنهاد داده شده که هزینه حمل آن چیزی حدود 100 دلار می‌شده است! این درحالی‌که شمش آلومینیومی با قیمت LME به‌علاوه 180 تا 200 دلار در بازار داخلی عرضه می‌شود که کاهش معاملات را در بر داشته است.

عضو هیات ‌مدیره سندیکای صنایع آلومینیومی ایران در پایان خاطرنشان کرد: شرایط حاکم بر بازار آلومینیوم باعث شده است تا صادرات در بخش صنایع پایین‌دستی تقریبا به صفر برسد و این صنایع متحمل ضررهای سنگینی بشوند. این در حالی است که محصولات در انتهای هر زنجیره ارزش‌افزوده بالاتری دارد و صادرات آن می‌تواند به‌واسطه ارزآوری، نقش اساسی در اقتصاد کشور ایفا کند اما عمده صادرات صنعت آلومینیوم معطوف به صنایع بالادستی می‌شود که معمولا جهت تامین آلومینا صورت می‌پذیرد.


ثبت نظر

ارسال