ساختمان‌سازی دو برابر شد

پنجره‌ایرانیان؛ بررسی آمار نشان می‌دهد که با شروع فعالیت‌های بخش ساختمان در اردیبهشت‌ماه، شاخص مدیران خرید (شامخ) کل در اردیبهشت‌ماه به ۶۰.۵۵ درصد رسید و میزان فعالیت‌های تولید و ارائه خدمات ساختمانی بیش از ۲ برابر افزایش یافت
  • چهارشنبه 21 خرداد 1399 ساعت 10:28

با توجه به رکود بی‌سابقه فعالیت‌های ساختمانی در فروردین‌ماه و ازسرگیری فعالیت‌ها در اردیبهشت، شاخص «میزان فعالیت‌های انجام‌شده (تولید و یا ارائه خدمات)» نسبت به ماه قبل افزایش قابل‌ملاحظه‌ای داشت و این مولفه، بیشترین مقدار شاخص در بین پنج مولفه اصلی شامخ بوده است.

صنعت ساختمان بر اساس استاندارد بین‌المللی طبقه‌بندی کلیه فعالیت‌های اقتصادی (ISIC)، به سه گروه اصلی ساخت بنا، مهندسی عمران و فعالیت‌های ساخت‌وساز تخصصی ساختمان دسته‌بندی می‌شود. در یک تقسیم‌بندی دیگر، بخش ساختمان شامل دو بخش کلی مسکونی و غیرمسکونی (تجاری و عمرانی) است.

بررسی‌های آماری نشان داد؛ در بخش مسکونی هم‌زمان با گشایش فعالیت دفاتر معاملات املاک، کنترل نسبی شیوع ویروس کرونا و افزایش مراجعات حضوری برای خرید مسکن در اردیبهشت، میزان معاملات مسکن افزایش چشمگیری یافت، به‌طوری‌که طبق گزارش بانک مرکزی میزان معاملات آپارتمان‌های مسکونی در تهران نسبت به ماه قبل ۸۰۹.۹ درصد افزایش یافت.

همچنین قیمت مسکن در تهران (به‌عنوان نمونه آماری بزرگ از کل کشور)  تورم ماهانه ۱۱ درصدی را تجربه کرد. عواملی همچون تورم عمومی، انتظارات تورمی به دنبال افزایش نرخ ارز و نیز افزایش معاملات سوداگرانه، موجب افزایش محسوس قیمت مسکن شد.

در بخش تولید تجهیزات ساختمانی تحت تاثیر نوسانات ارزی، تداوم مشکلات موجود در حوزه واردات مواد اولیه و بسته بودن راه‌های مرزی، فعالیت‌های تولید و خدمات هرچند در مقیاس ماهیانه افزایش یافت اما نسبت به مدت مشابه سال قبل با کاهش شدیدی مواجه شد.

در بخش عمرانی نیز به دنبال تصمیمات دولت مبنی بر افزایش بودجه بخش عمرانی در ماه‌های آتی، انتظار رونق فعالیت‌های عمرانی در ماه‌های آینده دور از ذهن نیست.

بر این اساس عدد شامخ کل با افزایش قابل‌ملاحظه نسبت به ماه قبل، بر روی عدد ۶۰.۵۵ جای گرفت. چراکه میزان فعالیت‌های تولید و یا ارائه خدمات ساختمانی نسبت به ماه قبل که بخش گسترده‌ای از فعالیت‌های ساختمانی تعطیل بود، بیش از ۲ برابر افزایش یافت.

با رشد میزان سفارشات جدید، مواد اولیه بیشتری نیز خریداری شد. میزان به‌کارگیری نیروی انسانی نیز بیش از ۲۰ درصد بیشتر شد. درنتیجه عوامل فوق، میزان کارهای معوق و ناتمام بیش از ۳۲ درصد کاهش یافت.

قیمت مواد اولیه در بیشتر اقلام شیب صعودی داشت و بنا بر اعلام فعالان این حوزه، رشد ۲۰ درصدی را تجربه کرد. بااین‌حال قیمت محصولات و خدمات، کمی کمتر از قیمت مواد اولیه و حدود ۱۷ درصد افزایش یافت.

به دلیل افزایش تقاضا و تکمیل سفارشات معوق از ماه‌های گذشته، میزان فروش بیش از ۲.۵ برابر نسبت به ماه قبل افزایش یافت. با توجه به افزایش حجم فعالیت‌ها و آغاز به کار بسیاری از مشاغل ساختمانی، میزان مصرف حامل‌های انرژی بیشتر شد. شاخص صادرات کالاها و خدمات نسبت به ماه قبل روند افزایشی در پیش گرفت.

بر اساس این آمار، تشدید قوانین گمرکی حاکم در ثبت سفارشات و ترخیص کالاهای وارداتی موردنیاز بخش تولید، بی‌ثباتی قوانین و مقررات و طولانی بودن فرآیند اخذ مجوزها توسط دستگاه‌های اجرایی، دشواری تامین مالی، افزایش مداوم قیمت مواد اولیه، نوسانات نرخ ارز و درنتیجه ایجاد مشکل در تحویل قراردادهای قبلی کماکان از مهم‌ترین مشکلات داخلی فضای کسب‌وکار در بخش ساختمان هستند.

اتاق تعاون ایران برای نخستین بار در کشور از مهرماه ۱۳۹۸ نسبت به اجرای طرح شامخ ساختمان اقدام کرده که نتیجه آن به‌صورت ماهانه توسط مرکز آمار اتاق تعاون ایران منتشر می‌شود.

شاخص شامخ (PMI) که وضعیت و شرایط کسب‌وکارها را در ماه نسبت به ماه قبل نشان می‌دهد و می‌تواند رونق یا رکود تولید در هرماه و دورنمای وضعیت آن در ماه‌های آتی را نشان دهد در دستور کار مرکز آمار و بررسی‌های اقتصادی اتاق ایران قرار گرفته است.

شاخص مدیران خرید (PMI) که از آن به‌عنوان یکی از دقیق‌ترین شاخص‌های نشان‌دهنده وضعیت اقتصادی یک کشور نام می‌برند یکی از مهم‌ترین شاخص‌های بیان‌کننده ویژگی‌های اقتصاد، در بسیاری از کشورهای جهان است.

 


ثبت نظر

ارسال