فراموش‌کده‌ای به نام بافت فرسوده

پنجره‌ایرانیان؛ بیش از ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور در بافت‌های ناپایدار و ناایمن زندگی می‌کنند که قرار بود از حدود ۱۵ سال قبل، سالیانه ۱۰ درصد نوسازی شود و با این‌که آماری در این خصوص در دست نیست بنا به گفته کارشناسان شاید ۱۵ درصد این هدف نیز محقق نشده باشد.
  • دوشنبه 10 شهریور 1399 ساعت 12:37

به گزارش ایسنا، طرح نوسازی و بهسازی سالیانه ۱۰ درصد از بافت‌های ناکارآمد در برنامه‌های پنج‌ساله توسعه کشور گنجانده شده اما آن‌طور که بایدوشاید طی حدود ۱۵ سال گذشته پیش نرفته است. قرار بود سالیانه ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در بافت‌های ناکارآمد نوسازی و بهسازی شود که البته آنچه به اجرا رسید فاصله زیادی با اهداف دارد.

مهم‌ترین اقدامی که دولت‌های گذشته برای دستیابی به این هدف انجام داده‌اند هرازگاهی افزایش رقم تسهیلات بافت فرسوده بوده که هم‌اکنون سقف آن به ۲۵۰ میلیون تومان برای سازندگان حرفه‌ای به ازای هر واحد رسیده اما فقط ۵۰ میلیون تومان آن با یارانه دولت و نرخ سوده ۹ درصد است و مابقی این مبلغ با سود ۱۸ درصد پرداخت می‌شود.

 

سکونت ۴۰ درصد تهرانی‌ها در بافت ناپایدار و فرسوده

طبق آماری که مدتی پیش نژادبهرام، عضو شورای شهر تهران ارائه کرد ۴۰ درصد جمعیت تهران در بافت ناپایدار و فرسوده زندگی می‌کنند و به‌نوعی سکونت در فضای نسبتاً ناامن دارند. البته این را هم گفت که بودجه نوسازی پایتخت طی ۳ سال گذشته ۱۰ برابر افزایش یافته؛ رقمی که با توجه به افزایش هزینه‌های ناشی از تورم مصالح ساختمانی نمی‌تواند تحول چندانی در نوسازی و بهسازی محسوب شود.

 

وعده احداث ۱۴۵ هزار مسکن ملی در بافت‌های فرسوده

وزارت راه و شهرسازی برنامه‌ریزی کرده تا ۱۴۵ هزار واحد مسکونی را در بافت‌های ناکارآمد و فرسوده احداث کند، از این تعداد ۱۰۰ هزار واحد توسط مردم و ۴۵ هزار واحد قرار است توسط شرکت بازآفرینی شهری ایران به‌عنوان یک مجموعه دولتی احداث شود اما شواهد و قرائن حاکی از آن است که برنامه طی یک سال گذشته آن‌طور که بایدوشاید پیش نرفته است.

کند بودن روند نوسازی و بهسازی را می‌توان به‌خوبی از تعداد فقره تسهیلات اختصاص‌یافته به بافت‌های ناکارآمد مشاهده کرد. آن‌طور که مدیر امور اعتباری بانک مسکن آمار داده از ابتدای سال ۱۳۹۸ تا ۱۵ مرداد ۱۳۹۹ فقط ۱۳ هزار و ۳۹۹ فقره تسهیلات در بافت‌های فرسوده به مرحله امضا رسیده است.

نوسازی بافت‌های فرسوده باوجودآنکه آمار دقیقی از آن طی سال‌های گذشته ارائه نشده، بنا به اذعان مهدی عبوری، مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری به دلیل تغییرات و نوسان‌های شاخص‌های کلان و رکود بی‌سابقه بازار مسکن و ساختمان، کند پیش رفته است.

 

در بازآفرینی عقب‌گرد داشتیم

حسن محتشم، عضو هیئت‌مدیره انجمن انبوه‌سازان تهران خاطرنشان می‌کند: از حدود ۱۵ سال قبل قرار بود سالیانه ۱۰ درصد از بافت فرسوده نوسازی شود که باید چند سال قبل این هدف به‌طور کامل محقق می‌شد؛ اما طی این سال‌ها شاید ۱۵ درصد هم برنامه جلو نرفته باشد و این در حالی است که بیش از همین مقدار حاشیه‌نشینی اضافه شده است؛ یعنی در حوزه بازآفرینی نه‌تنها پیشرفت نکردیم بلکه عقب‌گرد داشتیم.

دراین‌بین ترکیب انباشت تقاضا با نوسانات اقتصادی، معجون تلخی را برای متقاضیان مسکن درست کرده است؛ تا جایی که برای کاستن از این تلخی به شهرهای اقماری پناه برده‌اند. بر اساس گزارش‌های میدانی، طی ماه‌های گذشته خریدوفروش مسکن در شهرهای اطراف تهران رونق گرفته و احتمالا باید منتظر باشیم تا حاشیه‌نشینی هم تشدید شود.


ثبت نظر

ارسال