معاون آموزش و بهینه‌‏سازی مصرف انرژی سابا:

تولید برق در بخش صنعت توجیه‌پذیر شده است

پنجره ایرانیان: 65 تا 75 درصد از انرژی مصرف شده در صنعت سیمان از نوع حرارتی است و حدود 40 درصد از کل انرژی حرارتی به صورت گازهای گرم خروجی از پیش گرمکن و کولر تلف می‌شود.
  • چهارشنبه 14 مرداد 1394 ساعت 10:20

معاون آموزش و بهینه‌‏سازی مصرف انرژی سازمان بهره‌وری انرژی ایران (سابا) گفت: با ابلاغ تعرفه‌های خرید تضمینی برق از نیروگاه‌‏های تجدیدپذیر و پاک، تولید برق از طریق بازیافت حرارت در صنایع برای سرمایه‌گذاران اقتصادی و توجیه‌پذیر شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، مهندس "امیر دودابی‌نژاد"، با بیان این مطلب اظهار داشت: بیش از 30 درصد از انرژی حرارتی مصرف شده در صنایع از طرق مختلف بدون استفاده تلف می‌شود که با توجه به حجم بالای این تلفات، بحث بازیافت حرارت اتلافی در صنایع به ‏عنوان راهکاری موثر جهت بهره‌برداری مناسب از منابع انرژی مطرح شده است.

وی افزود: از جمله مهمترین کاربردهای این منبع انرژی، علاوه بر استفاده در پیش‌گرمکن‏ ها، آب گرم مصرفی، استفاده از آن برای تولید برق است. در فرآیند تولید صنایعی مانند سیمان، شیشه، فولاد و ... پتانسیل بالایی برای تولید برق از طریق بازیافت حرارت وجود دارد. بنابراین، لازم است توجه ویژه‏ای به این بحث در کشور شود. در کلیه خطوط تولید سیمان حتی در یک خط بهینه تولید سیمان، مقدار قابل ملاحظه‌ای انرژی حرارتی از طریق گازهای گرم خروجی از پیش گرمکن و خنک‏ کن‌های کلینکر تلف می‌شود؛ بنابراین بازیافت این حرارت اتلافی برای تولید برق می‌تواند بسیار کارا باشد.

 معاون آموزش و بهینه‏‌سازی مصرف انرژی سابا افزود: 65 تا 75 درصد از انرژی مصرف شده در صنعت سیمان از نوع حرارتی است و حدود 40 درصد از کل انرژی حرارتی به صورت گازهای گرم خروجی از پیش گرمکن (300 تا 400 درجه سانتیگراد) و کولر (200 تا 300 درجه سانتیگراد) تلف می‌شود.

 وی ادامه داد: در سال‌های اخیر تعداد بسیاری از کارخانجات سیمان در نقاط مختلف دنیا (به‏ خصوص کشورهای آسیای شرقی) اقدام به احداث نیروگاه‌های تولید برق از بازیافت حرارت اتلافی در کارخانه‌های خود کرده ‏اند؛ این نوع نیروگاه با استفاده از گازهای داغ خروجی و اتلافی فرآیند، امکان تولید بیش از 30 درصد از برق مورد نیاز کارخانه را دارد.

معاون آموزش و بهینه ‏سازی مصرف انرژی سابا هزینه نسبتا بالای سرمایه‌گذاری طرح مذکور و همچنین نرخ خرید برق تضمینی را علت اجرایی نشدن این طرح به‌رغم مزایای فراوان آن در گذشته دانست و ‏ افزود: با ابلاغ تعرفه‏‌های خرید تضمینی برق از نیروگاه‏‌های تجدیدپذیر و پاک توسط وزیر نیرو، توسعه این نوع از نیروگاه‏‌ها در کشور تسهیل شده و از منظر هزینه فایده برای سرمایه‏‌گذار اقتصادی خواهد بود.

 وی ضمن پیش‏‌بینی نرخ خرید 3050 ریالی به ازای هر کیلووات ساعت برق تولیدی از این نوع نیروگاه‏‌ها در مصوبه اخیر، ادامه داد: با توجه به اینکه صنعت سیمان به ‏عنوان یکی از صنایع زیربنایی و استراتژیک کشور، بیش از 12 درصد مصرف انرژی الکتریکی بخش صنعت کشور (حدود 4 درصد از کل انرژی الکتریکی مصرف شده در کشور) را به خود اختصاص داده است، اجرای این طرح در این کارخانه‌ها، می‏ تواند به کاهش تقاضای برق در کشور کمک شایانی کند و طبق بررسی‌ها و مطالعات انجام شده، پتانسیل تولید برق با استفاده از این روش تنها در کارخانه‌های سیمان کشور، بیش از 300 مگاوات برآورد می‌شود. 


ثبت نظر

ارسال