تقاضای افسار گسیخته مصرف برق مهار شود

پنجره ایرانیان: رییس کمیسیون انرژی مجلس ، گفت: در صورتی که مصرف برق در کشور با همین روند ادامه یابد باید در سال 1404 بالغ بر 140 هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی ایجاد کنیم.
  • یکشنبه 14 اردیبهشت 1393 ساعت 11:33

 به گزارش خبرنگار پارلمانی ایرنا، «مسعود میرکاظمی» با اشاره به گزارش وزیر نیرو در خصوص وضعیت صنعت برق اظهارداشت: متاسفانه در ایران میزان تقاضای مصرف برق متناسب با شاخص‌های رشد تولید ناخالص داخلی نیست.

وی با بیان این که میزان مصرف برق در ایران بالاتر از رشد تولید ناخالص ملی است گفت: در برنامه سوم در حالی که نرخ رشد 6 درصد بوده تقاضای مصرف برق 8 درصد بوده است، همچنین در برنامه چهارم در حالی که رشد GDP 4.5 درصد بوده مصرف برق به 5.5 درصد رسیده است.

میرکاظمی‌گفت: در سال 90، 184 میلیارد کیلووات ساعت برق مصرف شد و اجرای قانون هدفمندی تنها منجر به کاهش 15 صدم درصدی مصرف برق در کشور شد.  رییس کمیسیون انرژی اضافه کرد: میزان مصرف برق در سال 91 با رشد 6 درصدی به 196 میلیارد مترمکعب رسیده و اگر قرار باشد مدیریت مصرف نداشته باشیم و تقاضا همچنان شتاب داشته باشد در سال 1404 باید 140 هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی ایجاد کنیم.

رییس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: نمی‌توان تقاضای مصرف را به صورت افسارگسیخته رها کرد و باید سالانه 5 هزار مگاوات نیروگاه جدید احداث کنیم تا به تقاضای موجود در کشور پاسخ دهیم که این نیازمند سرمایه گذاری سنگینی است.  وی با اشاره به افزایش هزینه‌های جاری کشور اظهارداشت: در سال 1386 کل هزینه جاری کشور 39 هزار و 400 میلیارد تومان بوده که این رقم در سال 1391 به 88 هزار میلیارد تومان رسیده و در سال 92 به 119 هزار میلیارد تومان رسیده است.

به گفته رییس کمیسیون انرژی در سال جاری 143 هزار میلیارد تومان برای هزینه‌های جاری در نظر گرفته شده و این در حالی است که تنها 75 هزار میلیارد تومان از درآمد نفت تحقق می‌یابد و با این شرایط برای توسعه عمرانی چیزی باقی نمی‌ماند.  میرکاظمی‌ با اشاره به فاصله اوج مصرف با ظرفیت نصب شده نیروگاهی گفت: از 69 هزار مگاوات ظرفیت نصب شده در سال گذشته در دوره اوج مصرف 45 هزار مگاوات مصرف داشتیم که فاصله این دو عدد حاکی از اتلاف انرژی، عدم دسترسی به توان داخلی نیروگاه‌ها است و اگر قرار باشد این روند ادامه یابد طی 8 سال آینده باید 40 هزار مگاوات ظرفیت نصب شده بیشتر از اوج مصرف داشته باشیم تا بتوانیم پاسخگوی تقاضای مصرف در آن مقطع باشیم.

** بدهی وزارت نیرو تا پایان سال به 30 هزار میلیارد تومان می‌رسد

وی بدهی صنعت برق را از دیگر مشکلات صنعت برق عنوان کرد و گفت: براساس گزارش وزارت نیرو در پایان سال گذشته میزان بدهی‌های این وزارتخانه 21 هزار میلیارد تومان بوده که این رقم در زمان انتقال دولت 16 هزار میلیارد تومان بوده ضمن این که 8 هزار میلیارد تومان از این بدهی مربوط به فروشندگان برق است و اگر تمام درآمدهای پیش بینی شده محقق شود باز هم این وزارتخانه 9 هزار میلیارد تومان کسری دارد و با این شرایط بدهی وزارت نیرو تا پایان سال به 30 هزار میلیارد تومان می‌رسد.

رییس کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: در ابتدای دولت نهم ظرفیت نصب شده نیروگاهی 38 هزار مگاوات بوده در حالی که در زمان تحویل این رقم به 69 هزار و 500 مگاوات رسیده و اگر این 31 هزار مگاوات احداث نمی‌شد امروز شاهد خاموشی در کشور بودیم.  وی اضافه کرد: بخش اعظم بدهی‌های وزارت نیرو به خاطر اجرای قانون هدفمندی است و با قیمت گذاری جدید هم بدهی‌های این وزارتخانه افزایش می‌یابد.

به گفته میرکاظمی‌رقم در نظرگرفته شده برای هر کیلووات ساعت برق را ابتدا 53 تومان تعیین کردند و بعد قبض‌ها برگشت و 49 تومان شد و این ارقام درآمدی ایجاد نمی‌کند و باید با این شرایط فکری جدی برای بخش نیرو شود تا مشکلات حل شود.

میرکاظمی‌ خاطرنشان کرد: حدود 31.5 درصد از مصرف برق کشور مربوط به بخش خانگی است و بقیه در سایر بخش‌ها مصرف می‌شود بنابراین یا باید منابع را تامین کنیم و یا بپذیریم که در سال آینده خاموشی‌ها تکرار شود ضمن این که کارشناسان وزارت نیرو نگران خاموشی سال 74 هستند.

میرکاظمی‌ در ادامه با اشاره به ترکیب فناوری به کار گرفته شده در نیروگاه‌های کشور گفت: 35 درصد از ظرفیت نیروگاه‌های ما نیروگاه‌های گازی است که کم بازده هستند و فاصله بین 70 هزار مگاوات ظرفیت نصب شده با 54 هزار مگاوات قدرت عملی و همچنین 45 هزار مگاوات اوج مصرف اتلاف و توان داخلی نیروگاه‌ها است که باید وزارت نیرو فکری برای آن کرده و برنامه مشخص برای افزایش بهره وری نیروگاه‌ها داشته باشد.  به گفته وی امسال 250 میلیارد کیلووات ساعت برق تولید می‌شود که 210 میلیارد کیلووات ساعت آن به فروش می‌رسد.

رییس کمیسیون انرژی اضافه کرد: اگر تنها بتوانیم یک درصد از اتلاف برق بکاهیم 2.5 میلیارد مترمکعب خواهد شد که با رقم 50 تومان معادل یک هزار و 250 میلیارد تومان صرفه جویی می‌شود که دولت باید همت کند و جلوی اصراف را در این بخش بگیرد و از سوی دیگر راندمان نیروگاه‌ها را یک درصد ارتقا دهد.

میرکاظمی ‌با بیان این که نیروگاه‌های سیکل ترکیبی بیشترین راندمان را دارند گفت: این در حالی است که تنها 24.7 درصد از نیروگاه‌های ما سیکل ترکیبی هستند هر چند در بودجه 92 و 93، 12 هزار میلیارد تومان در قالب قرارداد غیرمتقابل برای راه اندازی این واحدها در نظر گرفته شده و گزارش‌ها هم حاکی از عملکرد مناسب در این بخش است. وی ابراز امیدواری کرد: با تصویب طرح حمایت از صنعت برق بهینه سازی و ارتقای راندمان در صنعت برق اجرایی شود.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی‌سهم انرژی‌های نو از ظرفیت صنعت برق را تنها 31 صدم درصد عنوان کرد و گفت: این در حالی است که در کشور 300 روز آفتابی و همچنین مناطق بادخیز داریم و باید توسعه انرژی‌های نو را با جدیت بیشتری دنبال کنیم. میرکاظمی ‌ضمن تاکید بر تشکیل منظم شورای عالی انرژی اظهارداشت: باید اجرای هدفمندی در صنعت برق با سرعت بیشتری انجام شود چرا که با پیشی گرفتن تقاضا از تولید فاصله‌ها بیشتر می‌شود.

وی ضمن تاکید بر استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی گفت: 8 هزار و 300 میلیارد تومان بدهی به فروشندگان برق انگیزه سرمایه گذاری در نیروگاه‌ها را کم می‌کند. رییس کمیسیون انرژی پیگیری اجرای جدی قانون اصلاح الگوی مصرف را از دیگر موارد مدنظر در این صنعت عنوان کرد و گفت: در زمینه خودکفایی گام‌های خوبی برداشته شده و باید تولیدکنندگان ما در عرصه‌های جهانی حضور داشته باشند.

میرکاظمی ‌در پایان ارتقای پایداری شبکه و افزایش ضریب بار و همچنین بهره‌وری را از دیگر ضروریات صنعت برق عنوان کرد.


ثبت نظر

ارسال