قراردادهای صوری و تعلل نظام مهندسی
1394/02/01
پنجره ایرانیان: سازمان نظام مهندسی باید بدون اتلاف وقت برای حفظ حقوق جامعه مهندسی قواعد و راهکارهای لازم برای تحقق اهداف عالی قانونگذار را عملی کند.
قراردادهای صوری و تعلل نظام مهندسی

در ماه‌های پایانی سال 93 بعد از گذشت دو دهه از تصویب مقررات ملی ساختمان و آیین‌نامه ماده 33 قانون نظام مهندسی سرانجام شهرداری تهران موافقت خود را با اجرای ماده 33 قانون نظام مهندسی برای کلیه متراژها که پیش از یک دهه از تصویب آیین‌نامه اجرایی ماده یاد شده می‌گذرد، اعلام کرد تا راه برای صدور شناسنامه فنی ملک هموار شود، اما این پایان یک تلاش نیست، چراکه برای اجرایی کردن قانون تلاشی مضاعف و ارائه راهکار دقیق لازم است. هدف نگارنده از این نوشتار ارائه تحلیلی واقعی برای جلوگیری از انحراف در اجرای این قانون است.

در تمام کشورهای پیشرفته برای جلوگیری از اتلاف منابع و حفظ سرمایه ملی خصوصا در پروژه‌های عمرانی و ساختمانی شرکت‌ها و مهندسان در شرایط سالم و رقابتی به‌واسطه سازمان و انجمن‌های حرفه‌ای خود بدون اجازه ورود به افراد فاقد صلاحیت و واسطه‌ها، هم از حقوق صنفی خود دفاع کرده و هم به واسطه قوانین بالادستی و دقیق که توسط دولت مرکزی تعیین شده کار حرفه‌ای خود را با کمترین نقص انجام می‌دهند و به این ترتیب هدف قانونگذار محقق می‌شود. وجود ساختمان‌هایی با عمر مفید بالا بیانگر موارد اشاره شده است. در ایران طبق روال معمول در تمام نقاط دنیا قانونگذار حقوقی را برای سازمان نظام مهندسی و اعضای آن در نظر گرفته و در قبال آن تکالیفی را برعهده آنها قرار داده است.

متاسفانه به‌طور شایسته از این حقوق که حق طبیعی یک صنف متخصص است دفاع نشده، چرا که قانونگذار طبق قوانین و علم روز می‌داند اگر به درستی حق متخصصان یک رشته در قوانین دیده نشود نمی‌توان انتظار داشت که تکالیف مورد تعهد آن سازمان به‌طور دقیق انجام شود. سازمان نظام مهندسی باید بدون اتلاف وقت برای حفظ حقوق جامعه مهندسی قواعد و راهکارهای لازم برای تحقق اهداف عالی قانونگذار را عملی کند. در بخش مهندسی ساختمان این اهداف شامل بالا بردن ضریب ایمنی سازه‌ها در برابر زلزله و همچنین حفظ سرمایه ملی از طریق بالا رفتن عمر مفید ساختمان‌ها از 30 سال کنونی به بیش از یک قرن است. نمونه این همگرایی و تعامل سازمانی و دولتی را در سال گذشته بین نظام پزشکی و وزارت بهداشت با اعمال تعرفه بر گروه‌های پزشکی در ایران می‌توان نام برد که به‌واسطه این تعامل هم حقوق بحق پزشکان در نظر گرفته شد و هم قانونگذار به اهداف عالی خود خواهد رسید.

 طبق بند 17-10 مبحث دوم مقررات ملی صفحه 77، قانونگذار نرخ حق‌الزحمه مهندس مجری را حدود 10 درصد هزینه ساخت‌وساز معین کرده بنابراین نظام مهندسی باید برای جلوگیری از انحراف در قانون همانند آنچه در بخش نظارت باعث بدنامی مهندسان شد اقداماتی شامل فروش قرارداد مجری به‌صورت صوری با قیمت ناچیز متری حدود هشت تا 10 هزار تومان که توسط دلالان انجام می‌گیرد را مسدود کرده، چرا که بعد از اجرای قانون ماده 33، اگر زلزله‌ای با بزرگی بیشتر از 7 ریشتر اتفاق بیفتد (لازم به ذکر است که دوره بازگشت زلزله‌ای با این بزرگی به اتمام رسیده و هر آن احتمال وقوع آن است) دیگر نظام مهندسی و اعضای آن نمی‌توانند از مسوولیت سنگینی که قانونگذار برای حفظ جان و مال مردم برعهده آنها گذاشته شانه خالی کنند. هم‌اکنون نظام مهندسی باید با دفاع از حقوق بحق اعضای خود که شامل نهادینه کردن حق‌الزحمه مصوب مقررات ملی است بستر مناسب و حرفه‌ای برای ارتقای کیفیت ساخت‌وساز و همچنین نظارت دقیق و بدون اغماض بر اعضای خود را گسترش داده و مهندسان و شرکت‌هایی که پروژه‌های اجرایی خود را با کیفیت مورد نظر قانونگذار انجام نمی‌دهند، از عضویت سازمان و صنف حذف کند تا بتواند از عنوان خود و حیثیت حرفه‌ای اعضای خود دفاع کند.

*مهندس راه و ساختمان پایه یک

اکونومیست: یارانه‌های انرژی را قطع کنید
اکونومیست: یارانه‌های انرژی را قطع کنید

پنجره ایرانیان:کشورهای اندکی از قیمت پائین نفت برای کاهش یارانه ها سود می برند. اقتصاددانان از یارانه های انرژی متنفر هستند. آنها بودجه دولت را نابود می کند- شرایط مالی خطرناک ونزوئلا تاحدودی ناشی از آن است که شهروندان در این کشور هر گالن بنزین را به ارزش چند سنت خریداری می کنند.

مطالب بیشتر
شرط دولت برای خاتمه مسکن مهر
شرط دولت برای خاتمه مسکن مهر

پنجره ایرانیان: قائم مقام وزیر راه و شهرسازی و مجری ویژه مسکن مهر شرط تکمیل 570 هزار واحد مسکن مهر باقی مانده را اعلام کرد.

مطالب بیشتر
از غرفه پنجره ایرانیان در همدان دیدن کنید
از غرفه پنجره ایرانیان در همدان دیدن کنید

پنجره ایرانیان از کلیه علاقمندان و فعالان صنعت در و پنجره دعوت می‏ کند تا از غرفه این نشریه در نخستین نمایشگاه در و پنجره، ماشین ‏آلات و صنایع وابسته، واقع در سالن ابن سینای شهر همدان بازدید به عمل آورند.

مطالب بیشتر
علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی
علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی

پنجره‌ایرانیان؛ عمر مفید ساختمان در ایران همانند قیمتش خوش‌اقبال نیست که هرروز بالا و بالاتر رود چراکه ساختمان‌ها در ایران خیلی زود فرسوده شده، نامشان با کلنگی بودن گره‌خورده و درنتیجه خزان زودرس ساختمان‌ها شروع می‌شود.

مطالب بیشتر
نمایشگاه صنعت ساختمان بارسلونا ۲۰۱۷
نمایشگاه صنعت ساختمان بارسلونا ۲۰۱۷

پنجره‌ایرانیان: نمایشگاه صنعت ساختمان بارسلونا 2017 خردادماه 96 برگزار می‌شود.

مطالب بیشتر
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟

پنجره‌ایرانیان؛ یک کارشناس بازار مسکن گفت: رکود این بازار در ماه‌های اخیر از سه عامل ثبات قیمت نهاده‌های ساختمانی، ورود به فصل سرما و افت ساخت‌وساز نشأت می‌گیرد، اما بازار ملک این ظرفیت را دارد که پول‌های خارج‌شده‌ اخیر از بورس و سپرده‌های بانکی را جذب کند.

مطالب بیشتر
امسال ۳۰ هزار میلیارد تومان وام به تولیدکنندگان پرداخت می‌شود
امسال ۳۰ هزار میلیارد تومان وام به تولیدکنندگان پرداخت می‌شود

پنجره‌ایرانیان؛ معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: امسال ۳۰ هزار میلیارد تومان تسهیلات از محل منابع داخلی بانک‌ها به واحدهای تولیدی، صنعتی و معدنی کشور تزریق می‌شود.

مطالب بیشتر
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری

پنجره‌ایرانیان؛ مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری پرداخت.

مطالب بیشتر
اوراق تسهیلات مسکن چرا ارزان شد
اوراق تسهیلات مسکن چرا ارزان شد

پنجره ایرانیان:رئیس اداره ابزارهای نوین مالی فرابورس گفت: عرضه اوراق تسهیلات مسکن در آذرماه امسال، همانند مهر و آبان از تقاضا پیشی گرفت که این مسئله مهمترین عامل کاهش قیمت اوراق تسهیلات در سه ماه گذشته بوده است.

مطالب بیشتر
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت

پنجره‌ایرانیان؛ درحالی‌که ترمز افزایش هزینه وام مسکن در سال جدید کشیده شده و هفته قبل هر برگ از تسهیلات مسکن حدودا ۷۸ هزار تومان قیمت داشت، قیمت این اوراق اکنون به بیش از ۹۰ هزار تومان نیز رسیده است.

مطالب بیشتر
وزیر صنعت: جوان‌ها نگذارند کارخانه‌ها تعطیل شوند
وزیر صنعت: جوان‌ها نگذارند کارخانه‌ها تعطیل شوند

پنجره‌ایرانیان؛ وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ما از جوان‌ها می‌خواهیم بیاید در میدان و نگذارند واحدهای صنعتی تعطیل شوند.

مطالب بیشتر
فرصت بی‌بدیل اشتغال مهندسان در پسابرجام
فرصت بی‌بدیل اشتغال مهندسان در پسابرجام

پنجره ایرانیان: وزیر راه و شهرسازی فضای پسابرجام را فرصت مغتنمی برای پروژه‌های بزرگ دانست که این فضا می‌تواند شرایط اشتغال گسترده‌ای را برای مهندسان فراهم کند.

مطالب بیشتر