قانون نظام‌مهندسی، روز از نو روزی از نو؟!
1397/04/10
کلیات طرح اصلاح قانون نظام‌مهندسی ساختمان روز سوم تیرماه ۱۳۹۷ در کمیسیون عمران مجلس به تصویب رسید که یک عضو هیئت‌مدیره سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان تهران می‌گوید تمایز و گاهی تنافر نگاه تدوین‌کنندگان در قانون ۱۳۷۴، لایحه پیشنهادی ۱۳۹۶ و پیش‌نویس ۱۳۹۷ کاملاً دیده می‌شود.
قانون نظام‌مهندسی، روز از نو روزی از نو؟!

به گزارش ایسنا، سوم تیرماه ۱۳۹۷ مجدداً خبر تصویب کلیات طرح اصلاح قانون نظام‌مهندسی در کمیسیون عمران مجلس در رأس خبرهای مهندسی کشور قرار گرفت. اهمیت این قانون در فعالیت حرفه‌ای مهندسی ساختمان، دلیلی شد تا مروری دوباره بر قانون فعلی و طرح‌ها و لوایح مطرح‌شده در سال‌های اخیر داشته باشیم.

طرح اصلاح قانون نظام‌مهندسی و کنترل ساختمان که از دوره قبل مجلس مطرح بود، در دوره فعلی هم بارها مطرح‌شده که مهم‌ترین اتفاق این سال‌ها، دو بار مخالفت صحن علنی مجلس با کلیات و یا فوریت آن طرح‌ها در سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۵ بود. نتیجه این اتفاق، تکلیف مجلس به دولت برای تهیه لایحه‌ای در این خصوص بود. مسائل عدیده گریبان گیر صنعت ساختمان و فعالان حرفه، ازیک‌طرف و تفاوت‌های شدید دیدگاه‌ها در اجرای قانون فعلی باعث بلاتکلیفی مردم و فعالان حرفه ساختمان به‌ویژه در فرایند صدور پروانه‌های ساختمانی شده است؛ بنابراین به نظر می‌رسد تسریع در جمع‌بندی اصلاحات قانون ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است.

مهدی روانشاد نیا ـ عضو هیئت‌مدیره سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان تهران ـ در این خصوص گفت: در مطالعه تطبیقی متن قانون فعلی (۱۳۷۴)، لایحه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی به دولت (۱۳۹۶) و پیش‌نویس طرح اصلاح قانون نظام‌مهندسی (۱۳۹۷) فاصله آن‌قدر زیاد است که تمایز و گاهی تنافر نگاه تدوین‌کنندگان کاملاً مشهود است که البته هرکدام استدلال‌هایی برای خود دارند. در فصل چهارم قانون در حال اجرا، جایگاه ویژه‌ای برای کنترل ساختمان در نظر گرفته‌شده که در پیش‌نویس لایحه دی‌ماه ۱۳۹۶ نگاه غالب بر حذف این بخش‌ها بوده و در طرح مطرح‌شده اخیر، توجه‌ها معطوف به جابجایی بخش عمده‌ای از اختیارات و مسئولیت‌های وزارت راه و شهرسازی به سازمان برنامه و بودجه بوده است. هم‌اندیشی، بهره‌گیری از نظرات خبرگان، نهادهای صنفی، مدیران اجرایی و نمایندگان محترم مجلس و ایجاد یک گفتمان صنفی حرفه‌ای گسترده در جهت هم‌نوایی، می‌تواند به شرایط بهتری برای حاصل این تلاش‌ها منجر شود.

وی افزود: از نقاط قوت لایحه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی، توجه به ‌نظام مسئولیتی (به‌ویژه موضوعات جدیدی چون مسئولیت تأمین‌کنندگان مصالح و تجهیزات)، صندوق حمایت حرفه‌مندان، صیانت از حقوق شهروندی و اصلاحاتی در ساختارهای تصمیم‌گیری ارکان سازمان‌های نظام‌مهندسی است. نقاط قوت پیش‌نویس طرح مطرح در مجلس را می‌توان در نزدیک شدن نظام فنی اجرایی کشور و نظام‌مهندسی و کنترل ساختمان، بازتعریف جایگاه حقوقی سازمان‌های نظام‌مهندسی و اصلاحاتی در موضوع مجامع عمومی است. هر سه سند فوق‌الاشاره، دارای نقاط قوت فراوانی هستند که تنها با تجمیع نکات مثبت آن‌ها امید بهبود شرایط فعلی وجود خواهد داشت.

روانشاد نیا، لایحه فعلی را دارای نکات مبهمی دانست و گفت: در پیش‌نویس لایحه و طرح فوق‌الذکر، نکات مبهمی چون رابطه اشخاص دارای صلاحیت طبق قانون فعلی و آتی، رابطه مبهم اشخاص حقوقی و حقیقی، وضعیت ارکان سازمان‌های نظام‌مهندسی در دوره گذار، تعریف خبرگان در موضوع مجامع، عدم توجه به صلاحیت مدیریت ساخت (به‌عنوان رشته هشتم مهندسی ساختمان و یا یکی از ارکان در فرایند ساخت)، مسئله بیمه شاغلان حرفه مهندسی و بازنشستگی آن‌ها، عدم حضور نمایندگان سازمان در نهادهای مهمی چون شورای عالی فنی (و یا نمایندگی نهادهای صنفی آیین‌نامه‌های تشخیص صلاحیت) و رابطه این قانون با قانون شهرداری‌ها و سایر قوانین مرتبط، قابل‌بحث و ارائه راهکارهای اصلاحی است. به‌عنوان نمونه، در پیش‌نویس طرح مطرح در مجلس، انتخاب فردی خارج از هیئت‌مدیره سازمان به‌عنوان رئیس جای تأمل دارد که شاید هدف طراحان طرح خارج کردن بحث‌های اجرایی از موضوعات سیاست‌گذاری و نظارتی سازمان‌ها بوده که این مهم با تعیین مدیرعامل و یا مدیر اجرایی قابل اصلاح است.

این عضو هیئت‌مدیره سازمان نظام‌مهندسی ساختمان استان تهران تاکید کرد: تجارب و درس آموخته‌های اجرای قانون نظام معماری و ساختمانی (۱۳۵۲) و اصلاحیه آن (۱۳۵۶)، قانون نظام‌مهندسی ساختمان (۱۳۷۱)، قانون نظام‌مهندسی و کنترل ساختمان (۱۳۷۴) و آیین‌نامه‌های اجرایی آن، گنجینه‌ای است که می‌تواند مورد بهره‌برداری اصلاح‌کنندگان قانون فعلی قرار گیرد. برخی از ابهامات و مشکلات اجرای قانون فعلی در برگزاری مجامع، انتخاب اعضای شورای انتظامی و بازرسان، بلاتکلیفی رابطه اشخاص حقیقی و حقوقی، تناقض برخی وظایف صنفی و حرفه‌ای سازمان‌ها می‌تواند مدنظر تدوین‌کنندگان طرح یا لایحه باشد. تأملی در چرایی اجرایی نشدن و یا عمومیت نیافتن فرازهایی از قانون و مقررات فعلی در مورد اجرای ساختمان توسط اشخاص صاحب صلاحیت، شناسنامه فنی ملکی ساختمان، بیمه تضمین کیفیت (عیوب پنهان کار) و نحوه نگهداری و تعمیرات ساختمان‌ها، چراغ راه اصلاح‌کنندگان قانون خواهد بود.

روانشاد نیا خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته، گردش مالی ساخت‌وساز شهری، چند برابر بودجه عمرانی تخصیص‌یافته بوده است. باوجود چند صد هزار نفر مهندس، کاردان و معمار تجربی و چند میلیون کارگر ساختمانی، سرنوشت فعالان صنفی، سرمایه‌گذاران و مصرف‌کنندگان ساختمان‌ها به اصلاحات این قانون گره خرده است. امید که در این طرح نو برآیند چند دهه تجربه و وفور نیروهای متخصص و وجود نخبگان و صاحب‌نظران صنعت ساختمان و نهادهای صنفی به کار گرفته شود و حاصل این زحمات، افزایش عمر مفید ساختمان و رضایت ذینفعان فرایند ساخت و بهره‌برداری ساختمان در کشور باشد.

علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی
علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی

پنجره‌ایرانیان؛ عمر مفید ساختمان در ایران همانند قیمتش خوش‌اقبال نیست که هرروز بالا و بالاتر رود چراکه ساختمان‌ها در ایران خیلی زود فرسوده شده، نامشان با کلنگی بودن گره‌خورده و درنتیجه خزان زودرس ساختمان‌ها شروع می‌شود.

مطالب بیشتر
خانه‌های شناور خودکفا در تولید آب و برق
خانه‌های شناور خودکفا در تولید آب و برق

پنجره ایرانیان: محققان دو موسسه IVI و IKTS اقدام به ساخت خانه‌های شناور جدید در دریاچه Geierswalde کرده‌اند که در تولید آب و برق خودکفا هستند.

مطالب بیشتر
ایجاد منطقه ویژه انرژی‌های تجدید پذیر در سیستان
ایجاد منطقه ویژه انرژی‌های تجدید پذیر در سیستان

پنجره ایرانیان: رئیس بنیاد نخبگان سیستان و بلوچستان با اعلام اینکه طرح ایجاد منطقه ویژه انرژی‌های نو در استان با پیگیری بنیاد نخبگان استان و حمایت ستاد فناوری انرژی‌های تجدیدپذیر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و استانداری سیستان و بلوچستان در حال پیگیری است که در صورت تحقق استان به قطب تولید انرژی‌های تجدیدپذیر تبدیل خواهد شد.

مطالب بیشتر
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟

پنجره‌ایرانیان؛ یک کارشناس بازار مسکن گفت: رکود این بازار در ماه‌های اخیر از سه عامل ثبات قیمت نهاده‌های ساختمانی، ورود به فصل سرما و افت ساخت‌وساز نشأت می‌گیرد، اما بازار ملک این ظرفیت را دارد که پول‌های خارج‌شده‌ اخیر از بورس و سپرده‌های بانکی را جذب کند.

مطالب بیشتر
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری

پنجره‌ایرانیان؛ مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری پرداخت.

مطالب بیشتر
بیستمین نمایشگاه صنعت ساختمان اوکراین در اسفندماه
بیستمین نمایشگاه صنعت ساختمان اوکراین در اسفندماه

پنجره ایرانیان: بیستمین نمایشگاه صنعت ساختمان اوکراین 12 تا 15 اسفندماه در کی‏ یف اوکراین برگزار می‏ شود.

مطالب بیشتر
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت

پنجره‌ایرانیان؛ درحالی‌که ترمز افزایش هزینه وام مسکن در سال جدید کشیده شده و هفته قبل هر برگ از تسهیلات مسکن حدودا ۷۸ هزار تومان قیمت داشت، قیمت این اوراق اکنون به بیش از ۹۰ هزار تومان نیز رسیده است.

مطالب بیشتر
رونق نسبی بازار خرید و فروش مسکن در تهران
رونق نسبی بازار خرید و فروش مسکن در تهران

پنجره ایرانیان: معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد: در فروردین ماه امسال پنج هزار و 639 واحد مسکونی و در اردیبشهت ماه 15 هزار و 192 واحد مسکونی در مناطق 22 گانه تهران خرید و فروش شده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از رونق نسبی برخوردار بوده است.

مطالب بیشتر
توسعه‌ انسان‌محور پایدار می‌ماند
توسعه‌ انسان‌محور پایدار می‌ماند

پنجره‌ایرانیان: وزیر راه و شهرسازی معتقد است اگر صدها فرودگاه، بندر، ریل، جاده و... احداث شود اما انسان،‌ محور توسعه نباشد هرگز نتیجه مطلوب به وجود نخواهد آمد.

مطالب بیشتر
دعوت شرکت دیاکوپروفیل به بازدید از غرفه‌های دکونیک در نمایشگاه تویاپ
دعوت شرکت دیاکوپروفیل به بازدید از غرفه‌های دکونیک در نمایشگاه تویاپ

پنجره ایرانیان؛ دیاکو پروفیل تولیدکننده پروفیل‌های وینسا و پیماپن در ایران، از کلیه همکاران و فعالان صنعت دروپنجره دعوت کرد تا از غرفه‌های این مجموعه در نمایشگاه بین‌المللی دروپنجره تویاپ ترکیه بازدید به عمل آورند.

مطالب بیشتر
نقاط قوت و ضعف آیین‌نامه مالیات بر ساخت‌وساز
نقاط قوت و ضعف آیین‌نامه مالیات بر ساخت‌وساز

پنجره‌ایرانیان؛ حداقل سه ایراد به آیین‌نامه «مالیات بر ساخت‌وسازهای مسکونی» وارد است که در تعامل با کارشناسان و سازمان‌های مربوطه درصدد رفع ایرادات هستیم.

مطالب بیشتر
روزانه پنچ نفر درکارگاه های ساختمانی جان می بازند
روزانه پنچ نفر درکارگاه های ساختمانی جان می بازند

پنجره ایرانیان: رییس سازمان نظام مهندسی و ساختمان کشور گفت:روزانه پنج نفر در کارگاه های ساختمانی کشور جان خود را از دست می دهند، یعنی در کنار مصرف مصالح ساختمانی، در ساخت و سازها جان انسان هم مصرف می شود.

مطالب بیشتر