ساخت‌وساز از نوسان بورس خلاص می‌شود؟
1399/06/30
پنجره‌ایرانیان؛ به باور سازندگان یکی از دلایل اصلی افزایش قیمت مصالح ساختمانی، عرضه این نهاده‌ها در بورس کالا است، به‌طوری‌که بعضی فروشندگان تا ظهر منتظر می‌مانند قیمت فولاد و مصالح در بورس مشخص شود و بعدازظهر می‌فروشند؛ بر این اساس رئیس‌جمهور دستور داده تا مصالح ساختمانی خارج از بورس برای پروژه‌های عمرانی و مسکن توزیع شود.
ساخت‌وساز از نوسان بورس خلاص می‌شود؟

به گزارش ایسنا، حسن روحانی به‌تازگی دستور داده تا وزارت راه و شهرسازی فولاد و مصالح ساختمانی و دیگر مصالح ازجمله آهن‌آلات و قیر را که در بورس عرضه می‌شود خارج از بورس برای پروژه‌های عمرانی دریافت کند تا قیمت تمام‌شده مسکن کنترل شود. این خبر را روز چهارشنبه محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی اعلام کرد.

در ماه‌های اخیر متاثر از نوسانات نرخ ارز قیمت آهن‌آلات سیمان و دیگر مصالح ساختمانی روند رو به رشدی داشته است؛ به‌طوری‌که در هشت ماه گذشته نرخ فولاد با افزایش ۳۰۰ درصدی به کیلویی ۱۲ هزار تومان رسیده است. سیمان نیز با رشد ۱۰۰ درصدی هم‌اکنون پاکتی حدوداً ۲۰ هزار تومان خریدوفروش می‌شود. این در حالی است که هر دوی این کالاها در داخل کشور تولید می‌شود و طبیعتاً نباید تاثیر چندانی از نرخ ارز بگیرد؛ آن‌هم در شرایطی که هزینه‌های آن‌ها به ریال است.

سرنخ‌ها از علت افزایش قیمت مصالح ساختمانی به عرضه این کالاها در بورس و همچنین محاسبه قیمت نهایی بر اساس رشد نرخ ارز می‌رسد. سازندگان مدعی هستند که تولیدکنندگان بزرگ فولاد و مصالح برای تشنه نگه‌داشتن بازار، کالاها را احتکار می‌کنند تا با قیمت بالاتری بفروشند.

در خصوص تاثیر منفی بورس بر قیمت مصالح نیز عنوان می‌شود فروشندگان خرد و کلان بعضا تا ظهر منتظر می‌مانند ببینند وضعیت مصالح ساختمانی در بورس چگونه می‌شود و سپس آن را ملاک تعیین قیمت در بعدازظهر قرار می‌دهند.

 

سازندگان: بازار مصالح ساختمانی وارد دلال‌بازی شده است

فرشید پورحاجت - دبیر کانون انبوه‌سازان - با بیان این‌که سازندگان مسکن امنیت شغلی خود را ازدست‌داده‌اند به ایسنا گفت: بازار مصالح ساختمانی به‌خصوص در شش ماه گذشته گرفتار سوداگری و دلالی شده و این مسئله آسیب جدی به صنعت ساختمان و متعاقباً بازار مسکن وارد می‌کند.

وی با بیان این ادعا که بعضی تولیدکنندگان فولاد و مصالح ساختمانی، کالاها را در انبارها احتکار کرده‌اند افزود: بورس قرار بود قیمت کالاها را شفاف کند اما امروز به ابزاری برای رشد قیمت‌ها تبدیل‌شده؛ آن‌هم در شرایطی که تقاضای واقعی کاهش‌یافته است.

دبیر کانون انبوه‌سازان با بیان اینکه پروانه‌های ساختمانی نسبت به سال گذشته ۳۰ درصد کاهش‌یافته است گفت: در شرایطی که ساخت‌وساز متاثر از نوسانات بازار مسکن و شرایط کرونا با افت همراه شده چه دلیلی دارد قیمت مصالح ساختمانی که تمام آن تولید داخل است رشد کند؟ تولیدکنندگان مصالح، هزینه‌های آب و برق و دستمزد و مالیات را به ریال می‌پردازند اما قیمت محصول را بر اساس دلار تعیین می‌کنند.

 

بورس مسکن به‌زودی می‌آید؟

رشد قیمت مصالح ساختمانی در حالی اتفاق افتاده که دولت بنا دارد به‌زودی پروژه‌های ساختمانی را نیز به‌منظور تامین نقدینگی موردنیاز برای ساخت‌وساز به شکل فروش متری مسکن در بورس عرضه کند. اوایل شهریورماه اعلام شد که تا یک ماه دیگر بورس مسکن راه‌اندازی خواهد شد.

مخالفان عرضه مسکن در بورس معتقدند فضای رقابتی در تالار شیشه‌ای به رشد قیمت خانه منجر می‌شود. برای این استدلال هم رشد قیمت سهام گروه‌های مصالح ساختمانی مثل سیمان و فولاد را عنوان می‌کنند.

موافقان صندوق‌های سرمایه‌گذاری مسکن و ساختمان اما می‌گویند که راه‌اندازی این بورس در افزایش عرضه مسکن موثر است و تعادل را در بازار مسکن ایجاد خواهد کرد؛ هرچند این گروه نیز به جذاب بودن سرمایه‌گذاری در بورس مسکن اعتقاد دارند و سهامداران را برای خرید متری مسکن ترغیب می‌کنند.

در شرایطی که به نظر می‌رسد دولت عزم خود را برای راه‌اندازی بورس مسکن جزم کرده، یک نماینده مجلس چند روز قبل خبر داد که دولت بنا دارد به‌منظور جلوگیری از گران شدن محصولات ساختمانی، برخی از این محصولات را از بورس خارج کند.

محمدرضا رضایی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس ضمن مخالفت با ایجاد بورس مسکن به دلیل احتمال رشد قیمت‌ها گفت بود: در چند سال اخیر با تصمیم دولت، برخی از مصالح و محصولات ساختمانی در بازار بورس عرضه شد که این اقدام موجب گران شدن این محصولات گردید، حال دولت به دنبال خارج کردن بخشی از عرضه این محصولات از بورس است تا بتواند از این محصولات در راستای انبوه‌سازی استفاده کند.

علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی
علت خزان زودرس ساختمان‌های ایرانی

پنجره‌ایرانیان؛ عمر مفید ساختمان در ایران همانند قیمتش خوش‌اقبال نیست که هرروز بالا و بالاتر رود چراکه ساختمان‌ها در ایران خیلی زود فرسوده شده، نامشان با کلنگی بودن گره‌خورده و درنتیجه خزان زودرس ساختمان‌ها شروع می‌شود.

مطالب بیشتر
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟
بازار مسکن، پول‌های بورس را جذب می‌کند؟

پنجره‌ایرانیان؛ یک کارشناس بازار مسکن گفت: رکود این بازار در ماه‌های اخیر از سه عامل ثبات قیمت نهاده‌های ساختمانی، ورود به فصل سرما و افت ساخت‌وساز نشأت می‌گیرد، اما بازار ملک این ظرفیت را دارد که پول‌های خارج‌شده‌ اخیر از بورس و سپرده‌های بانکی را جذب کند.

مطالب بیشتر
تضییع‌حقوق؛ نگرانی مهندسان تجمع‌کننده جلوی شورای شهر
تضییع‌حقوق؛ نگرانی مهندسان تجمع‌کننده جلوی شورای شهر

پنجره ایرانیان: اقبال شاکری رئیس کمیته عمران شورای اسلامی شهر تهران با اعلام تجمع برخی از مهندسان عضو سازمان نظام مهندسی ساختمان جلوی شورای شهر تهران، گفت: در آخرین جلسه مقرر شد تا شهرداری تهران، موارد اصلاحی فرآیند را انجام دهد.

مطالب بیشتر
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری
بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری

پنجره‌ایرانیان؛ مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی به بررسی عملکرد دولت در بخش مسکن و شهرسازی و عمران شهری پرداخت.

مطالب بیشتر
جزییات ساخت مسکن کارگری در شهرک‌های صنعتی
جزییات ساخت مسکن کارگری در شهرک‌های صنعتی

پنجره‌ایرانیان؛ رئیس اتاق تعاون ایران با تشریح جزییات ساخت مسکن کارگران در اطراف چهار شهرک صنعتی از پیش‌بینی حذف قیمت زمین برای کارگران خبر داد و گفت: بورس مسکن تا چهار ماه آینده راه‌اندازی می‌شود.

مطالب بیشتر
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت
هزینه وام مسکن دوباره افزایش یافت

پنجره‌ایرانیان؛ درحالی‌که ترمز افزایش هزینه وام مسکن در سال جدید کشیده شده و هفته قبل هر برگ از تسهیلات مسکن حدودا ۷۸ هزار تومان قیمت داشت، قیمت این اوراق اکنون به بیش از ۹۰ هزار تومان نیز رسیده است.

مطالب بیشتر
روزانه پنچ نفر درکارگاه های ساختمانی جان می بازند
روزانه پنچ نفر درکارگاه های ساختمانی جان می بازند

پنجره ایرانیان: رییس سازمان نظام مهندسی و ساختمان کشور گفت:روزانه پنج نفر در کارگاه های ساختمانی کشور جان خود را از دست می دهند، یعنی در کنار مصرف مصالح ساختمانی، در ساخت و سازها جان انسان هم مصرف می شود.

مطالب بیشتر
جدیدترین پیش‌بینی بانک جهانی از وضعیت اقتصاد ایران
جدیدترین پیش‌بینی بانک جهانی از وضعیت اقتصاد ایران

پنجره‌ایرانیان؛ بانک جهانی در جدیدترین گزارش خود از احتمال افزایش رشد منفی اقتصاد ایران در سال‌های پیش‌رو خبر داده است.

مطالب بیشتر
نصف معاملات مسکن در پنج منطقه پایتخت
نصف معاملات مسکن در پنج منطقه پایتخت

پنجره‌ایرانیان؛ حدود ۴۸ درصد خریدوفروش‌های بازار مسکن تهران در پنج منطقه انجام می‌شود که در شهریورماه با رشد تا ۶۰ درصدی معاملات نسبت به مرداد مواجه بودند؛ از دلایل تحرک بازار در این ماه می‌توان به آخرین‌مهلت جابه‌جایی، انتظارات تورمی و افزایش خریدهای سرمایه‌ای اشاره کرد.

مطالب بیشتر
سامانه سادا چه تاثیری بر بازار مسکن می‌گذارد؟
سامانه سادا چه تاثیری بر بازار مسکن می‌گذارد؟

پنجره‌ایرانیان؛ یک عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: مجلس در طرح ساماندهی بازار اجاره‌بهای املاک مسکونی مصوبات خوبی برای تکمیل سامانه‌های حوزه مسکن به‌ویژه سامانه املاک و اسکان و سامانه سادا پیش‌بینی کرده است و قطعا تکمیل این سامانه‌ها دست دولت را برای برنامه‌ریزی دقیق در حوزه مسکن بازخواهد کرد.

مطالب بیشتر
مسکن اجتماعی ناقص و کلی است
مسکن اجتماعی ناقص و کلی است

پنجره ایرانیان:همواره سیاست‌های مسکنی دولت را پیگیری می‌کنیم اما از انجایی که هنوز وزارت راه و شهرسازی سیاست نهایی و شفافی ندارد متاسفانه به نتیجه‌ای نمی‌رسیم.

مطالب بیشتر
کاهش اتلاف انرژی با اصلاح تجهیزات مصرف گاز
کاهش اتلاف انرژی با اصلاح تجهیزات مصرف گاز

پنجره ایرانیان: مدیر برنامه‌ریزی شرکت ملی گاز ایران از اجرای طرحهایی برای کاهش مصرف گاز در سال جاری خبر داد و گفت: اصلاح تجهیزات مصرف کننده گاز مهمترین راهکار برای کاهش مصرف گاز است.

مطالب بیشتر