خطر تخریب 90 درصد بناهای تاریخی مشهد را تهدید می‌کند
1392/07/01

شهردار منطقه ثامن مشهد، گفت: 90 درصد بناهای هویت‌ساز مشهد در منطقه ثامن مخروبه شدند و میراث فرهنگی تنها اقدام به ثبت این آثار کرده و اقدام اجرایی برای بازسازی آن‌ها انجام نمی‌دهد. محسن برزویی اظهار کرد: در سال 74 که طرح نوسازی بافت فرسوده اطراف حرم رضوی مورد تصویب قرار گرفت، تنها چهار بنا به عنوان میراث فرهنگی از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری خراسان رضوی ثبت شد اما به مرور زمان که این طرح به اجرا درآمد، بناهای بیشتری به ثبت ملی رسید تا اینکه امروز شاهد ثبت بیش از 300 خانه به عنوان میراث فرهنگی هستیم. وی ادامه داد: این در حالی است که سازمان میراث فرهنگی هیچ هزینه‌ای به منظور مرمت و بازسازی این خانه‌های ثبت شده در نظر نمی‌گیرد و عمده کار به دوش شهرداری است.

مدیرعامل سازمان مجری طرح نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی با بیان اینکه بیش از 35 میلیارد تومان هزینه به منظور خریداری، حفظ و مرمت این میراث ثبت شده به شهرداری تحمیل شده است، افزود: ثبت این میراث در حالی صورت می‌گیرد که سرای «عزیزالله‌اوف» به لحاظ ایمنی و امنیتی به شدت با مشکل مواجه بوده و مشکلات اجتماعی را نیز به وجود آورده است. وی اضافه کرد: با مزایده این سرا سه نفر از اشخاص حقیقی اقدام به خریداری این ملک کرده و با تغییر کاربری آن، باری دیگر بر دوش مشکلات سرای عزیزالله‌اوف افزودند؛ به همین دلیل شهرداری اقدام به خریداری این ملک، خانه داروغه و خانه توکلی کرد و مرمت و بازسازی آن را زیر نظر کارشناسان میراث فرهنگی به عهده گرفت. برزویی با بیان اینکه طرح بازسازی بافت فرسوده اطراف حرم، بزرگترین طرح بازسازی بافت فرسوده سطح کشور است، گفت: این طرح به عنوان با اهمیت ترین طرح نوسازی در سطح کشور به لحاظ موقعیت و میزان مداخله شناخته می‌شود.

با اشاره به عرض کم معابر طرح، گفت: عرض بیش از 73 درصد معابر موجود در طرح کمتر از شش متر است؛ همچنین 82 درصد ابنیه فاقد سیستم سازه‌ای بوده و 85 درصد قطعات ریزدانه است که کمتر از 150 متر مربع مساحت دارند. برزویی با بیان اینکه علاوه بر این 50 درصد قطعات ورثه‌ای هستند، خاطرنشان کرد: با این حال مشکلات عدیده محیطی و زیست‌محیطی، اسکان غیرمجاز زائران، شبکه خدماتی فرسوده، معضلات اجتماعی، کمبود پارکینگ و کم بودن میانگین طبقات به میزان 3. 1 دهم درصد از دیگر مشکلات قابل ذکر در محدوده منطقه ثامن بود.

وی با اشاره به اینکه طرح نوسازی بافت فرسوده اطراف حرم در سال 74 به تصویب رسید، خاطرنشان کرد: رفاه آسایش زائران رضوی با سه راهبرد ایجاد 30 هزار تخت برای زائران کم درآمد، 100 هزار تخت برای زائران قشر متوسط و 90 هزار تخت شامل هتل‌های سه ستاره به بالا مخصوص زائران متوسط به بالا در نظر گرفته شد. برزویی اضافه کرد: همچنین به منظور رفاه بیشتر زوار و تسهیل رفت‌وآمد به حرم مطهر در سال 86 گسترش حیات زیرزمینی مورد توجه قرار گرفت. وی ادامه داد: اهم کاربری‌ها و اقداماتی که بعد از بازنگری طرح در سال 84 به تصویب شورای عالی شهرسازی و معماری رسید شامل تعریض معابر منتهی به حرم رضوی از 30 متر به 45 متر و ایجاد چهار خیابان جدید علاوه بر خیابان‌های موجود در اطراف حرم بود. مدیرعامل سازمان مجری طرح نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی با اشاره به اینکه اجرای طرح 16 هزار میلیارد تومان هزینه در بردارد، گفت: 6200 میلیارد تومان تاکنون هزینه شده و به منظور تداوم طرح نیازمند اختصاص 10 هزار میلیارد تومان دیگر هستیم.

مدیرعامل سازمان مجری طرح نوسازی بافت پیرامون حرم مطهر رضوی گفت: 72 درصد از زائرانی که به شهر مشهد سفر می‌کنند زائران دهک پایین جامعه هستند که تلاش برای ایجاد تخت‌های ارزان قیمت برای اسکان آنان در دستور کار قراردارد. برزویی اضافه کرد: به همین منظور تعداد 5000 تخت به عنوان پروژه‌های پیشتاز برای موسسات خیریه حقوقی، استان‌های محروم، کمیته امداد، سازمان بهزیستی و اوقاف شروع شده باید کار برای ساخت 25 هزار تخت دیگر ادامه پیدا کند.

نشریه پنجره ایرانیان، سال ششم ، شماره 72 ، مهر ماه 1392

Compare Products
Compare