اولین دوره پذیرش دانشجو در حوزه تخصصی بافتهای فرسوده در کشور آغاز شد. رئیس مرکز آموزش علمی-کاربردی شهر سازی، نوسازی و بهسازی سازمان نوسازی تهران از ضرورتهای ایجاد یک مرکز علمی و تخصصی در حوزه شهرسازی، نوسازی و بهسازی به منظور پاسخ گویی به مسائل و نیازهای بافتهای فرسوده و مدیریت شهری کشور و اولین دوره پذیرش دانشجو در حوزه تخصصی بافتهای فرسوده در کشور و جهان خبر داد.
مهدی الهیاری بیک با بیان این که معضلات و خطرات بافتهای فرسوده افزایش یافته است گفت: بافتهای فرسوده شهری از بزرگترین و مهمترین مشکلات کشور است. وی افزود: نوسازی چنین بافتهایی به منظور پیشگیری از خسارات هولناک ناشی از زلزله، گسترش فقر اقتصادی و فرهنگی و نیز بهبود سطح کیفیت زندگی مردم، در اولویت وظایف مدیریت شهری است.
رئیس مرکز آموزش علمی-کاربردی شهر سازی، نوسازی و بهسازی سازمان نوسازی تهران با بیان این که در سطح خرد نیزاقشار مختلف مردم هنوز آگاهی کافی از اهمیت نوسازی بافتهای فرسوده ندارند، تصریح کرد: مسائل مهم جامعه شناختی، امنیتی، فساد و حتی هویت محلی بامسئله نوسازی بافتهای فرسوده عجین شده است و غفلت از هریک از این حوزهها میتواند مشکلاتی اساسی برای شهروندان ایجاد کند، چنانچه بسیاری ازکلان شهرها امروزه با این مشکلات دست و پنجه نرم میکنند و متاسفانه فقدان یک پایگاه علمی قوی در این رابطه تاثیر زیادی دارد. وی تاکید کرد: مهمترین مسئله دخیل درکندی روند نوسازی بافتهای فرسوده درکشور عدم همگرایی بین متولیان اصلی این امر و درکنار آن عدم تربیت نیروی متخصص مهارت محور در این زمینه است. لذا سازمان نوسازی شهر تهران با استقرار مدیریت فعلی از سال 90 به دنبال ایجاد تحول درعرصه نوسازی اقدام به ایجاد مرکز علمی تخصصی دراین حوزه کرد و مرکز آموزش علمی-کاربردی شهر سازی، نوسازی و بهسازی سازمان نوسازی شهر تهران با کسب مجوز رسمی دانشگاه جامع علمی کاربردی از اسفند ماه سال91 فعالیت خود را آغاز کرد.
الهیاری گفت: با توجه به سیاستهای سازمان نوسازی مهمترین رسالتهای این مرکز را میتوان در سه محورتعلیم و تربیت، تعامل و تولید خلاصه کرد. وی افزود: در حوزه تعلیم و تربیت مهمترین اهداف و برنامههای این مرکز، تربیت نیروهای متخصص دخیل در امرشهر سازی، نوسازی، مدیریت شهری است که شورای علمی دانشگاه برمبنای کلیه نیازها و مطالبات موجود در این حوزهها اقدام به تدوین رشتههای مختلف و متناسب با آن کرده است.
الهیاری گفت: امروز در کشور شاهد فارغ التحصیلان رشتههای گوناگون در این حوزه هستیم که از نظر بعد نظری و تئوریک قوی هستند اما متأسفانه در عرصة عمل و مهارت تواناییهای لازم جهت تصاحب مشاغل متناسب را ندارند لذا مهمترین دغدغه ما در زمینه تربیت نیروی متخصص رویکرد مهارت محور بودکه خوشبختانه مرکزجامع آموزش علمی کاربردی از این ظرفیت برخوردار است. به گفته رئیس مرکز آموزش علمی-کاربردی شهر سازی، نوسازی و بهسازی سازمان نوسازی تهران، برقراری تعامل و ارتباط با سایرنهادهای تخصصی آکادمیک در این حوزه از اهداف دیگر این مرکز است که هم اکنون برنامههای ویژه در این زمینه در دست تدوین و اجراست. الهیاری همچنین خاطرنشان کرد: این ادعا که مرکزآموزش علمی-کاربردی شهر سازی، نوسازی و بهسازی سازمان نوسازی شهرتهران اولین مرکز علمی تخصصی درحوزه بافت فرسوده است ادعایی بی اساس نیست. وی افزود: هم اکنون دانشگاههای بزرگ در دنیا در زمینه شهرسازی، معماری و غیره نیروهای متخصص در این حوزه تربیت میکنند اما یک مرکز آکادمیک تخصصی در حوزه بافت فرسوده آن هم بصورت بومی سازی شده ویژه یک کشور مانند ایران با تاریخ تمدن منحصر به فرد خود به جرأت میتوان گفت که برای اولین بار با این رویکرد تأسیس شده است.
رئیس مرکز آموزش علمی-کاربردی شهر سازی، نوسازی و بهسازی سازمان نوسازی تهران تصریح کرد: تولید علم و فناوری و جریان سازی اساسی در حوزه شهرسازی و به خصوص احیاء معماری اسلامی ایرانی در سطح کشور و جهان از جمله دیگر اهداف این مرکز است. به گفته وی برگزاری دورههای تخصصی و آموزشی و توانمند سازی شهر سازان از جمله اقدامات صورت گرفته در این مرکز است که در آینده برحجم، کیفیت و کمیت این برنامه افزوده خواهد شد.
الهیاری همچنین گفت: در راستای اجرای اهداف و برنامههای فوق مرکز به ایجادپایگاه جامع اطلاع رسانی در این حوزه، تاسیس پورتال دانشگاه و انتشار نشریه علمی تخصصی اقدام کرده است که در آیندهای نزدیک آماده ارائه به مخاطبان است. وی در بخش دیگر سخنان خود افزود: به منظور دستیابی به این اهداف رشتههایی متناسب تدوین شده است که از مهر ماه سال92 اولین دوره پذیرش دانشجو بدون کنکور در دو رشته مهندسی فناوری معماری-طراحی و نوسازی بافت فرسوده و کاردانی فنی معماری-معماری شهری صورت میپذیردو در نیم سال دوم تحصیلی 10رشته جدید درحوزه شهر سازی و بافت فرسوده آماده تربیت نیروی متخصص دراین زمینه است. وی افزود: یکی از مهمترین برنامههای آینده مرکز، ایجاد مرکزآموزشهای مجازی خواهد بود. الهیاری گفت: این مرکز علمی تخصصی با مساحت3120متردر10طبقه با ارائه خدمات رفاهی ویژه دانشجویان مانند کتابخانه تخصصی، سایت کامپیوتری، کلاسهای مجهز به ابزارهای روزآموزشی، سالن غذا خوری، اینترنت و. . . آماده ارائه خدمات به دانشجویان میباشد.
نشریه پنجره ایرانیان، سال ششم ، شماره 72 ،مهر ماه 1392