خطر بافت فرسوده خراسان جنوبی را تهدید می کند
1392/06/01

خراسان جنوبی به دلیل شرایط ویژه اقلیمی و جغرافیای از استان های پرخطر کشور بوده و وجود 33 هزار بافت قدیمی نا مقاوم در روستاها زنگ خطری برای مردم و مسئولان این استان است.پیشرفت علم و احداث خانه های مقاوم برخی از مردم به دلایل مختلفی مجبور به زندگی در بافت قدیمی هستند که این امر هراس مردم از ریزش آوار خشت و گل را سبب شده است. خانه های ساخته شده در بافت فرسوده ازمصالح خشت و گلی، سنگ و چوب های قدیمی است که امکان تخریب آن در هر حادثه ای وجود دارد.

این بناها به قدری سست و تخریب شونده هستند که برای تخریب آن به زمین لرزه های چند ریشتری نیازی نیست، بلکه حتی بارندگی های مداوم موجب تخریب و ریزش این خانه ها می شود. و این در حالی است که سال گذشته نیز تعداد زیادی از واحدهای مسکونی شهری و روستایی استان بر اثر بارندگی سه روزه در استان تخریب شدند.ثبت سالانه 600 تا یک هزار و 200زمین لرزه و ثبت 50 زلزله بالای سه ریشتر در خراسان جنوبی، این استان را جزو سه استان اول کشور در زمینه وقوع زمین لرزه قرار داده و این مهم لزوم مقاوم سازی واحدهای مسکونی را دوچندان می کند.

مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی گفت: هم اکنون 430 هکتار بافت فرسوده در شهرهای بالای 100 هزار نفر جمعیت استان وجود دارد. محمدعلی آخوندی تعداد ساکنان در بافت فرسوده شهری استان را حدود 20 هزار نفر اعلام کرد و بیان داشت: حدود 300 واحد توسط مالکین و گرفتن تسهیلات بازسازی شده است.وی با اشاره به اینکه هم اکنون 20 نوع حادثه طبیعی در این استان رخ می دهد، افزود: این استان از پرخطر ترین استانهای کشور بوده و 70 درصد استان در معرض خطر بالا قراردارد. آخوندی عنوان کرد: علیرغم تمام اقدامات صورت گرفته، پرداخت تسهیلات و مقاوم سازی ها در استان هم اکنون 30هزار واحد روستایی و به همین تعداد در سطح شهرهای استان نامقاوم است.

مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه بازسازی و نوسازی بافت فرسوده نیازمند همت و مشارکت مردم است، افزود: در حال حاضر تسهیلات خوبی برای بازسازی بافت فرسوده پرداخت می شود که مردم باید از این فرصت برای مقاوم سازی منازل مسکونی اقدام کنند.وی با اشاره به انیکه اطلاع رسانی به مردم باید در دستور کار قرار گیرد، افزود: آموزش به مردم و حساس سازی، همکاری مردم با دستگاه های اجرایی، بسترسازی فراهم شده توسط دولت اعم از تسهیلات و کمک های بلاعوض و اخذ امتیازات و پروانه های عوارضی از راهکارهای نوسازی بافت فرسوده است. آخوندی اضافه کرد: تسهیلات دولت در بافت فرسوده شهری 20میلیون تومان و روستایی15میلیون و 500هزار تومان است.مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی به مزایای بافت فرسوده اشاره کرد و افزود: حفظ جان و مال مردم، تسهیل در ارائه خدمات شهری و روستایی به مردم، افزایش ارزش افزوده ملک و ارائه خدمات روبنایی به مردم از مهمترین مزیت های احیای بافت فرسوده است.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی با بیان اینکه تاکنون 63 درصد بافت روستایی استان مقاوم سازی شده است، گفت: هم اکنون 37 درصد واحدهای روستایی استان نامقاوم است. علی اصغر آسمانی مقدم مجموع واحدهای مسکونی روستایی استان را 88 هزار واحد برشمرد و بیان کرد: از این تعداد تاکنون 55 هزار واحد مقاوم سازی شده است. وی اضافه کرد: همچنین 33 هزار واحد دیگر باقی مانده که مردم باید از امکانات و تسهیلات برای مقاوم سازی بافت های فرسوده اقدام کنند. مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه برای احیای بافت فرسوده روستایی طرح بازسازی این مناطق از سال 84 در استان آغاز شده است، افزود: طی مصوبه ابلاغ شده در این راستا باید سالانه 200هزار مسکن روستایی در کشور بازسازی شود.

نشریه پنجره ایرانیان، سال ششم ، شماره 71 ،شهریور ماه 1392

Compare Products
Compare