عقب‌ماندگی ۷۴ درصدی نوسازی بافت‌های فرسوده شهری
1392/06/01

در حالی بر اساس قانون برنامه چهارم و پنجم توسعه باید تاکنون حدود ۸۰ درصد از ۳ میلیون بافت‌ فرسوده شهری نوسازی می‌شد که میزان احیای این بافت‌ها در حال حاضر از ۶. ۵ درصد عبور کرده است. فرید لطیفی، با بیان این‌که تاکنون 75 هزار هکتار بافت فرسوده شهری بر اساس سه شاخص ناپایداری، ریزدانگی و نفوذناپذیری در سراسر کشور شناسایی شده است، تصریح کرد: این میزان بافت فرسوده شامل حدود 500 شهر کشور می‌شود. 3 میلیون واحد مسکونی در این مساحت قرار دارد و 10 میلیون نفر از نظر جمعیتی در این بافت‌ها زندگی می‌کنند. اگر بخواهیم تهران را به‌عنوان یک کلانشهر در نظر بگیریم چیزی حدود 3270 هکتار بافت فرسوده داریم، به‌عبارت دیگر 270 هزار واحد مسکونی در تهران فرسوده است.

به گفته وی، یک میلیون و 150 هزار نفر یعنی 15 درصد جمعیت تهران در این بافت‌ها زندگی می‌کنند. معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور گفت: این آمار بر اساس سه شاخص است اما اگر فقط بر اساس شاخص ناپایداری یعنی عدم مقاومت در نظر بگیریم مساحت بافت‌های فرسوده خیلی بیشتر می‌شود. به عنوان مثال با معیار ناپایداری بافت فرسوده تهران به حدود 14 هزار هکتار افزایش پیدا می‌یابد. این رقم شامل حدود شامل 650 هزار واحد مسکونی است و سه میلیون نفر جمعیت بر اساس ناپایداری زندگی می‌کنند. لطیفی خاطرنشان کرد: بر اساس قانون برنامه پنجم باید سالانه 10 درصد از بافت‌های فرسوده نوسازی می‌شد و اگر بخواهیم با توجه به آمارها سخن بگوییم حدود 200 هزار واحد مسکونی تاکنون تخریب شده و به جای آن 500 هزار واحد مسکونی ساخته شده است. بافت فرسوده معمولا یک طبقه است و زمانی که تخریب می‌شود جواز ساختمان 2 تا 3 طبقه را می‌گیرند و تعداد بیشتری واحد مسکونی ساخته می‌شود.

معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور در پاسخ به این پرسش که آیا احیای بافت فرسوده بر اساس برنامه پیش رفته است، گفت: انجام هر کاری در این حوزه باید نیازمند مقدماتی است، بر اساس برنامه باید دو میلیون واحد مسکونی نوسازی می‌شد اما به این عدد نرسیده‌ایم. لطیفی افزود: سازمان مدیریت بحران کشور با توجه به ماده 5 قانون حمایت و احیای بهسازی بافت‌های فرسوده باید تمهیدات لازم را بیاندیشد و برنامه‌های مقاوم سازی را اولویت‌بندی کند. بر اساس این بند قانونی و تکلیف بند 8 ماده 8 قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور تفاهمنامه‌ای تهیه شده تا بر پایه آن مبلغی 2 میلیون تومانی به‌عنوان کمک بلاعوض به مالکان پرداخت شود. وی ادامه داد: این برنامه با هدف تشویق مالکان برای تخریب و نوسازی طراحی شد، اما اعتبار موردنیاز برای این تفاهمنامه تامین نشد وامیدواریم دولت روحانی نگاه ویژه‌ای به نوسازی بافت‌های فرسوده داشته باشد. امید است با حمایت‌های رئیس‌جمهوری از این بخش بتوانیم به اهداف دست یابیم. معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران کشور گفت: کار شناسایی بافت‌های فرسوده زمان بر بوده و فعلا شهرهای بزرگ انجام می‌شود، شناسایی بافت فرسوده 700 شهر دیگر نیز در دستور کار قرار دارد.

نشریه پنجره ایرانیان، سال ششم ، شماره 71 ،شهریور ماه 1392

Compare Products
Compare