دولت جدید برای زلزله تدابیر جدی در نظر بگیرد
1392/06/01

یک متخصص و پژوهشگر زلزله شناس گفت: با شروع فعالیت دولت یازدهم موضوع زلزله و مخاطرات آن برای مردم کشور به شکل جدی در برنامه ریزیها باید مورد توجه قرار گیرد و تدابیر لازم نیز اتخاذ و اجرایی شود. علی بیت اللهی اظهار داشت: بررسی پژوهشگران زلزله نشان می‌دهد در سالهای اخیر پایتخت کشور با روزانه ۲۰ تا ۵۰ زلزله خفیف مواجه می‌شود، اما برای شهروندان این کلان شهر محسوس نیست. این مدرس دانشگاه یادآور شد: زلزله‌هایی که اوایل سال جاری در نقاط مختلف کشور به وقوع پیوست به اعتقاد شماری از صاحب‌نظران ناشی از این بود که پوسته ایران‌ زمین هم‌اکنون در دوره اوج تخلیه انرژی‌های لرزه‌ای درونی قرار دارد که این دوره از مرداد سال ۱۳۹۱ با زلزله ورزقان(آذربایجان شرقی) آغاز شد. وی افزود: انباشتگی تنش زلزله‌ای در گسل‌های تهران طی سالهای اخیر شدت یافته و رفتار لرزه‌ای ناحیه دچار تغییرات قابل ملاحظه‌ای شده است.

وی گفت: اطلاعات موجود نشان می‌دهد ۹۸ درصد مساحت کشور بر روی کمر بند زلزله آلپ هیمالیا واقع شده و بررسی زمین لرزه‌های مخرب در ایران حاکی است، هر پنج تا ۱۰ سال یک زلزله با قدرت بالا داشته ایم و زلزله‌های گیلان - زنجان و بم که علاوه بر تلفات انسانی چند ۱۰ هزار نفری، خسارات وسیعی بر کشور تحمیل کردند. این متخصص و پژوهشگر زلزله بر این باور است که اکنون دوره ۱۰ ساله از زلزله ویزانگر بم را پشت سر گذاشته ایم و این مساله باید به شکل جدی مورد توجه قرار گیرد. وی افزود: دولتهای پیشین همواره پس از رویداد زلزله، ظرف سه تا شش ماه در همه سطوح برنامه ریزی توجه جدی به این مهم داشتند، اما خیلی زود مساله به وادی فراموشی سپرده می‌شود.

بیت اللهی خاطر نشان ساخت: چنانچه در برنامه ریزیها موضوع توسعه پایدار و دستیابی به جایگاه نخست در منطقه در افق ۱۴۰۴ مورد انتظار است، باید با جدیت تمام مساله زلزله را در دستور کار دستگاه‌های ذیربط به ویژه وزارتخانه‌های راه و شهرسازی، نفت، نیرو، کشور، صنعت، معدن و تجارت، ارتباطات و فناوری اطلاعات، جهاد کشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار دهیم. وی تاکید کرد: خانه‌ها و ابنیه غیراستاندارد و فرسوده علاوه بر آن که جان ساکنین مناطق روستایی را به مخاطره می‌اندازد، جان شهروندان را نیز تهدید می‌کند و امروز ایمن سازی این بناها از اصولی ترین اقدامات محسوب می‌شود. این کارشناس ارشد مهندسی لرزه‌ای گفت: اکنون شمال شرق تهران در محدوده دماوند به دلیل اتصال گسل مشاء فشم و شمال غرب حساس‌ترین نقطه به لحاظ زلزله در تهران محسوب می‌شود.

به گفته بیت اللهی، آخرین رخداد زلزله تهران مربوط به سال ۱۸۳۰ میلادی است و این زلزله قدرت ۷. ۱ ریشتری داشت و در شمال تهران رویداد. وی تصریح کرد: امکان اندازه‌گیری تنش ذخیره ‌شده در پوسته زمین وجود ندارد، اما ممکن است با زلزله‌ها و پس‌ لرزه‌های متعدد در سطح کشور، این تنش کاملا رها شده و یا با وقوع زلزله‌های پراکنده این انرژی آزاد شود. بیت‌اللهی در خصوص گسل‌های تهران نیز گفت: اطلاعات زیادی درباره گسل‌های تهران وجود دارد و این منطقه به شدت گسل‌ خورده و دارای شکستگی‌های فعال است و احتمال وقوع زلزله در تهران به خصوص تحت تاثیر ناآرامی‌های اخیر پوسته زمین دور از ذهن نیست. وی اضافه کرد: زلزله شناسان معتقدند، اکنون دوره اوج تخلیه انرژی‌های لرزه‌ای درون زمین است و این فعالیت‌های غیر عادی در زمین و وقوع زلزله‌های خفیف در برخی مناطق کشور می‌تواند حالت هشدار داشته باشد.

Compare Products
Compare