راهنمای ممیزی انرژی سریع در ساختمان
1392/06/01
  • سازمان بهره‌وری انرژی

اشاره: مصرف انرژی در ساختمان‌های کشور به عنوان یک بخش غیر مولد بیشترین سهم را در بین کلیه بخش­های مصرف به خود اختصاص داده است، با توجه به تراز نامه انرژی کشور، سالانه بیش از 40 درصد مصرف انرژی مستقیماً صرف تأمین نیازهای این بخش می­شود. این در حالی است که اکثر مطالعات انجام گرفته نشان می­دهد که بیش از نیمی از این میزان مصرف به دلایل مختلفی تلف می­شود، در واقع در صورت رسیدگی به وضعیت ساختمان­ها با اجرای راهکارهای بهینه­سازی مصرف انرژی، ارتقای کارآیی و اصلاح الگوی بهره­برداری می­توان با کمتر از نصف این میزان انرژِی مصرفی، آسایش مورد نظر در ساختمان‌ها را فراهم کرد.

در واقع در اغلب ساختمان‌های موجود بیش از 50درصد پتانسیل صرفه­جویی و کاهش مصرف انرژی قابل دستیابی خواهد بود. در این میان اتلاف انرژی در اغلب ساختمان‌های دولتی و عمومی در رتبه بالاتری قرار می­گیرد و شاید عمده دلیل این ضعف، علاوه بر سایر مسایل و نقاط ضعف مشترک در اکثر ساختمان‌ها، به عدم انگیزه کافی و نبود فرد یا افراد متولی برای پیگیری مسائل بهینه­سازی مصرف می باشد. اما باید اذعان کرد که در شرایط فعلی و در دوران حساس گذار به تحول اقتصادی، شاید بیشترین وظیفه را به دوش دستگاه‌های دولتی گذاشته باشد. واقعی شدن تعرفه­ها و قیمت­های حامل­های انرژی از یک سو و لزوم پیشگامی دولت و نهادهای دولتی در اجرای اصلاح الگوی مصرف که از منویات ابلاغیه مقام معظم رهبری، پیگیری سیاست­های کلی اصلاح الگوی مصرف در سال گذشته بوده از سوی دیگر اهمیت این موضوع را دو چندان می­نماید. حال چه باید کرد؟ در مجموعه پیش رو سعی برآن شده تا برای سوال مذکور پاسخ مناسب ارائه شود.

بدین منظور در اولین قدم دو پیش نیاز لازم و اساسی مورد نیاز خواهد بود.

1-  تعیین فرد بعنوان مسئول یا مدیر انرژی در هر یک از ساختمان‌های اداری و عمومی

2-  اقدام به بررسی و تعیین وضعیت مصرف انرژی در ساختمان با انجام ممیز انرژی سریع و اجمالی

در این مجموعه به بیان نقش و تأثیر هر یک از این دو عامل اساسی و چگونگی استقرار آن در ساختمان‌ها پرداخته شده است. به یک زبان ساده اگر مصرف بیشینه انرژی در یک ساختمان به منزله یک بیماری تلقی شود، به منظور شناسایی عوامل بیماری و دریافت نسخه درمان مؤثر، نیاز به انجام برخی معاینات و آزمایشات می­باشد که در این مصداق، ممیزی انرژی به این منظور انجام می­گیرد. در کنار این موضوع، به منظور حصول اطمینان از استفاده کامل و اجرای درست دستورات این نسخه درمان و از همه مهمتر پیگیری آن در دوره درمان، نیازمند به فرد یا افرادی مسئول که امروزه با عنوان مدیر انرژی در ساختمان شناخته شده­اند، خواهد داشت.

لازم به ذکر است که تجارب موجود نشان داده که در اغلب موارد تنها با انجام ممیزی انرژی سریع و اجرای راهکارهای بدون هزینه و کم هزینه ( بازگشت سرمایه کوتاه ) و نظارت و پیگیری آن توسط فردی مسئول ( مدیر انرَژی ) حداقل 10 الی 20 درصد از مصرف انرژی کاسته خواهد شد. این در حالیست که در شرایط موجود با توجه به سهم هزینه­های انرژی، با انجام اینکار که از یکسال هزینه­های اجرای اصلاحات و راهکارهای بهینه­سازی انرژی، بازگشت داشته و بدیهی است از سال دوم نیز صرفاً به سود دستگاه مبدل خواهد شد. بدین منظور در بخش اول مجموعه پیش­رو چگونگی بکارگیری ارکان مذکور و ابزارهای لازم نیز معرفی می­گردند، در بخش بعدی نیز
پیاده­سازی یک ممیزی انرژی سریع که بعنوان یک نمونه در ساختمان وزارت نیرو انجام گرفته و نتایج حاصل در آن ارائه گردیده است.

بخش اول : معرفی متدلوژی و ابزارهای لازم

1-1-تعریف ممیزی انرژی  

ممیزی انرژی به روشی گفته می­شود که طی آن با انجام سلسله اقداماتی می­توان مقادیر مصرف انواع
حامل­های انرژی و موقعیت­های این مصارف را در محل­های مصرف و به تفکیک مصرف کنندگان انرژی مشخص و معین کرد و در نهایت نیز با روش مقایسه­ای نسبت به شناسایی و ارزیابی وضعیت انرژی ساختمان پرداخت.

1-2-هدف از انجام ممیزی انرژی

تعیین مقادیر مصرف و شاخص­های انرژی برای بخش­های مختلف در ساختمان، شناسایی فرصت­های بهینه­سازی و کاهش مصرف انرژی و در نهایت ارزیابی فنی و اقتصادی اجرای راهکارهای مؤثر در دستیابی به صرفه­جویی در مصرف انرژی.

1-3-معرفی ممیزی انرژی سریع

این روش به عنوان یک ابزار و پیش­نیاز مهم برای بررسی و ارزیابی ارائه وضعیت مصرف انرژی ساختمان و تأسیسات آن انجام می­گیرد، طی انجام ممیزی انرژی سریع بوسیله کارشناسان مجرب امر ممیزی انرژی و یا متخصصین مهندس برق و مکانیک بدون نیاز به دستگاه‌های اندازه­گیری پیشرفته می­توان تا میزان قابل قبولی فرصت­های بهینه­سازی و صرفه­جویی انرژی را تعیین کرد. معمولاً مدت زمان لازم برای انجام یک ممیزی انرژی سریع بین 3 تا 5 روز می­باشد. حداقل پتانسیل صرفه­جویی قابل دسترسی 10 الی 15 درصد خواهد بود.

1-4-مراحل اصلی فرآیند ممیزی انرژی

فرآیند ممیزی انرژی بطور استاندارد در سه مرحله اصلی انجام می­گیرد:

مرحله اول : فاز بازدید و جمع­آوری اطلاعات

مرحله دوم : شناسایی فرصت­های بهینه­سازی و تعیین پتانسیل­های صرفه­جویی انرژی

مرحله سوم : توجیه فنی و اقتصادی و ارائه راهکارهای بهینه­سازی مصرف انرژی بدون هزینه و کم هزینه

در ادامه، شرح مراحل و ریز فعالیت­های مربوط به فرآیند انجام ممیزی انرژی به شکل نمودار جریانی ارائه می شود:
 

1- برای برآورد تخمینی هزینه­های اجرای یک راهکار: با توجه به اینکه اکثر موارد بهینه­سازی در حوزه ساختمان و تأسیسات انجام می­­گیرد، پیشنهاد می­شود به اقلام مندرج در فهرست بهای ( ابنیه ، تأسیسات برقی و مکانیکی ) مصوب معاونت نظارت و راهبردی ریاست جمهوری مراجعه نمایید.

2- محاسبه دوره بازگشت سرمایه ساده : به منظور اولویت بندی اجرای راهکارها و تعیین اقتصادی بودن اجرای هر یک از راهکارها از معیاری به نام زمان بازگشت سرمایه ساده ،استفاده می شود. زمان دوره برگشت هزینه پیاده­سازی راهکارهای بهینه­سازی، تابعی از ارزش صرفه­­جویی ریالی حاصل از کاهش مصرف انرژی ، خواهد بود. استفاده از این روش برآورد اقتصادی در عین سادگی ، برای تعیین اقتصادی بودن یا نبودن راهکارها و همچنین اولویت بندی اجرای هر یک کافی می­باشد.

(هزینه مواد و مصالح + دستمزد اجرا+ بالاسری ) کل سرمایه گذاری لازم  = زمان بازگشت سرمایه ساده

ارزش صرفه­جویی ریالی سالیانه     Simple Payback Time                            

3- محدویت بودجه و اعتبارات دستگاه‌ها برای اجرای راهکارهای بهینه­سازی مصرف انرژی از یک سو و لزوم بررسی و وجود توجیه اقتصادی کافی به عنوان منطق اجرای اقدامات مذکور از سوی دیگر، لازمة تعیین اولویت­ها و رده­بندی هر یک از راهکارها، متناسب با میزان هزینه کرد و صرفه­جویی حاصل می­باشد. از این رو یکی از فاکتورهای تعیین کننده برای توجیه پذیری اجرای راهکار و همچنین اولویت بندی آنها از نقطه نظر تقدم و تأخر اجرایی، زمان بازگشت سرمایه خواهد بود. بدیهی است در قدم اول اجرای اقدامات کم هزینه با زمان بازگشت کمتر از 2 سال از اولویت بالاتری برخوردار بوده و لذا در طرح پیشنهادی اجرای هر یک از راهکارها و بالاخص به منظور جلب موافقت مدیریت ارشد دستگاه برای اختصاص اعتبارات لازم، محاسبه زمان بازگشت سرمایه ساده و درج آن در جدول خلاصه نتایج ممیزی انرژی ، امری ضروری است.

 

1-5- ابزار و ملزومات ممیزی انرژی سریع

برای انجام یک ممیزی سریع به ابزارها و ملزوماتی به شرح زیرنیاز خواهد بود:

الف ) تیم ممیزی انرژی

 این تیم متشکل از حداقل 2 نفر کارشناس آموزش دیده در این زمینه و غالباً با تخصص­های مهندسی برق و مکانیک می باشند.

ب ) اسناد و مدارک

- کپی قبوض مصرف برق و گاز ساختمان طی 2 سال گذشته

- نقشه­های معماری و از بیلت ساختمان

- نقشه­های جانمایی و چیدمان روشنایی فضاها ( داخلی و محوطه)

- نقشه­های جانمایی و چیدمان تأسیسات و موتورخانه مرکزی

ج) آمار و اطلاعات

- لیستی از کلیه لوازم و تجهیزات مصرف کننده انرژی داخلی ساختمان

- مشخصات فنی تجهیزات مرکزی ( شامل : تأسیسات سرمایشی، گرمایشی و روشنایی )

- اطلاعات مربوط به ساعات بهره­برداری ( کاری ) از ساختمان و پروفیل زمانی حضور در ساختمان

- مشخصات کنتورهای برق و گاز و شناسایی محل استقرار تابلوهای برق و ایستگاه‌های گاز

د) برخی دستگاه‌های اندازه­گیری ساده

- مولتی متر یا دستگاه Data logger  برای اندازه­گیری پارامترهای جریان، ولتاژ و ضریب توان

- دستگاه سنجش شدت روشنایی (Lux meter)

- دماسنج و رطوبت سنج دقیق اتاقی ( ترمومتر)

هـ ) استفاده از نرم افزارهای مفید

- استفاده از نرم افزار Excel در بسته نرم افزار Office جهت درج اطلاعات آمار و انجام محاسبات ساده و در نهایت تهیه نمودارهای مفید مانند :

  • رسم نمودارهای ماهیانه مصرف انواع حاملهای انرژی بصورت Bar Chart
  • رسم نمودارهای تراز (سهم) مصرف انرژی به تفکیک بخش­های مصرف کننده Pie Chart

در بخش الگو و فرمت گزارش ممیزی انرژی نمونه­ای از نمودارهای مذکور ارائه شده است.

- استفاده از نرم افزارهای مدلسازی انرژی

برخی از نرم افزارهای موجود برای تهیه و نشان دادن مدلی از رفتار مصرف انرژی در یک ساختمان بسیار مفید خواهند بود. در اینگونه نرم افزارها با وارد کردن اطلاعات مربوط به طراحی ساختمان می­توان حداکثر مورد نیاز میزان مصرف انرژی (Peak Demand) و بار حرارتی و برودتی (Heating & Cooling Load)  و الگویی از مصرف انرژی در ساختمان و تأسیسات بدست آورد.بدین منظور تا کنون  2 نسخه از چنین نرم افزار هایی با قابلیت و کاربرد اشاره شده به سفارش وزارت نیرو تهیه شده است، که برای ساختمان‌های مسکونی آن با نام "بهسازان" و نسخه تجاری و اداری آن با نام "بهسات" موجود می باشد.

نکته 1 : برای جمع­آوری اطلاعات مورد اشاره غالباً از فرم­های جمع­آوری اطلاعاتی که به عنوان پرسشنامه­های ممیزی انرژی از قبل تهیه و تدارک دیده شده می­توان استفاده کرد.

نکته 2 : مشخصات فنی مربوط به تجهیزات و لوازم مصرف کننده انرژی از روی پلاک دستگاه‌ها و با مراجعه به کاتالوگ فنی آنها میسر خواهد بود.

و) چک لیست ممیزی انرژی

یکی از ابزارهای مفید در تعیین وضعیت مصرف انرژی و شناساییی فرصت­های صرفه­جویی آن، بکارگیری چک لیستی حاوی موارد کنترل و بازرسی بخش­ها و تجهیزات مصرف کننده انرژی است که در مدت زمان کوتاهی طی مراحل ممیزی انرژی با مراجعه به بخش­های مصرف و یا بوسیله انجام مصاحبه با بهره­برداران از تجهیزات و همچنین مسئولین نگهداری تأسیسات ساختمان قابل تکمیل خواهد بود. معمولاً چک لیست­ها حاوی طرح سوالاتی از وضعیت مصرف انرژی، شیوه بهره­برداری از لوازم مصرف کننده انرژی و نکات تعیین کننده کیفیت و راندمان مواد، مصالح و تجهیزات مصرف کننده انرژی بوده که غالباً با پاسخ­های بله و خیر تکمیل می­شود. در واقع مثبت بودن پاسخ هر یک از سوالات مندرج در این چک لیست به منزله تأیید وضعیت مناسب و پاسخ منفی هر یک از سوالات به معنای وجود پتانسیل و فرصت بهینه­سازی و صرفه­جویی انرژی تلقی می­شود.

بخش دوم : سنجش و ارزیابی و شناسایی فرصت­ها

2-1- عوامل تعیین کننده مصرف انرژی در ساختمان

مجموعه­ای از عوامل و فاکتورهای تعیین کننده میزان مصرف انرِژی در ساختمان به شرح زیر دسته­بندی می­شود:

- شرایط آب و هوایی و اقلیمی محل احداث ساختمان

- مواد و مصالح بکار رفته در پوسته و جداره­های خارجی ساختمان

- نوع معماری و سازه ساختمان

- تأسیسات مرکزی ساختمان ( گرمایش ، سرمایش، تهویه مطبوع و روشنایی)

- لوازم و تجهیزات مصرف کننده ( لوازم برقی و تجهیزات اداری )

2-2- شاخص­های مصرف انرژی در ساختمان

غالباً به منظور مقایسه میزان مصرف انرژی یک ساختمان با سایر ساختمان­های مشابه خود(به روش (Benchmarking و یا با شرایط استاندارد، از شاخص­های مفیدی استفاده می­شود، از جمله شاخص­های تعریف شده برای این منظور به موارد زیر اشاره می­شود:

الف ) شاخص مصرف ویژه انرژی یا شاخص کارآیی انرژی

(MJ/m2  یا kWh/m2 ) مصرف انرژی کل ساختمان در یکسال  = EPI; Energy Performance Indicator

                                        متراژ زیر بنا                              

ب ) شاخص مصرف ویژه انرژی الکتریکی

(kWh/m2.yr)    کل مصرف انرژی الکتریکی سالیانه ساختمان      = SECe

                                                                                                                             مساحت زیر بنای ساختمان  

ج ) شاخص مصرف انرژی حرارتی ( غیر الکتریکی )

     (MJ/m2.yr)  یا (  (Btu /m2.yr      کل مصرف انرژی حرارتی سالیانه ساختمان       = SECF

                                                                                                                             مساحت زیر بنای ساختمان  

د ) شاخص­های مصرف ویژه انرژی به تفکیک بخش­های اصلی ساختمان

گرمایش (MJ/m2.yr) ، سرمایش (kWh/m2.yr)  و روشنایی (kWh/m2.yr)

در محاسبه این شاخص مقدار مساحت در مخرج بر اساس سطح فضای کنترل شده در نظر گرفته می­شود.

 

نکته : مساحت فضای کنترل شده

مساحت فضایی از ساختمان که دارای شرایط آسایش حرارتی و برودتی بوده و پارامترهایی مانند درجه حرارت و میزان روشنایی در آنها طراحی و مشخص شده است، همچنین به همین منظور در کلیه فضاهای مذکور تجهیزات مصرف کننده مربوطه مستقر می­باشد، مانند : فن کوئل­ها، رادیاتورها و ...

 

هـ ) شاخص سرانه مصرف انرژی

میزان کل انرژی مصرفی یک ساختمان      = MJ/Person.yr  یا kWh/Person.yr

 تعداد نفرات ( بهره­بردار)                            

جدول 1: بازه‌بندی برچسب وشاخص مصرف استانداردانرژی ساختمان در

                      سایر کشورهای جهان

محدوده برچسب

پارامتر ارزیابی

واحد

بازه A

بازه B

بازه C

بازه  D

بازه  E

بازه  F

بازه  G

بریتانیا

بهره‌وری

درصد

100-86

85-71

70-56

55-41

40-26

25-11

10-1

فرانسه

کل مصرف انرژی

kWh/Y/m2

50-0

90-51

150-91

230-151

330-231

450-331

450>

آلمان

کل مصرف انرژی

kWh/Y/m2

محدود پیوسته  550 - 0 با رده‌بندی A تا I

آمریکا (کالیفرنیا)

کل مصرف انرژی

Btu/Y/m2

حداکثر مجاز برای اکتساب استاندارد = 108000

آمریکا (فلوریدا)

کل مصرف انرژی

Btu/Y/m2

حداکثر مجاز برای اکتساب استاندارد = 132000

آمریکا (نیویورک)

کل مصرف انرژی

Btu/Y/m2

حداکثر مجاز برای اکتساب استاندارد = 114000

استرالیا

تولید CO2

ستاره

0 تا 5 ستاره

ایتالیا (میلان)

کل مصرف انرژی

kWh/Y/m2

75-0

100-75

125-100

155-125

185-155

220-185

220 >

ایتالیا (پروجا)

کل مصرف انرژی

kWh/Y/m2

50-0

70-50

90-70

110-90

130-110

150-130

150 >

ایتالیا (بولزانو)

کل مصرف انرژی

kWh/Y/m2

30-0

50-30

70-50

90-70

120-90

160-120

160 >

سوئد (جنوب)

کل مصرف انرژی

kWh/Y/m2

حداکثر مجاز برای اکتساب رده A:  100

سوئد (شمال)

کل مصرف انرژی

kWh/Y/m2

حداکثر مجاز برای اکتساب رده A:  120

بخش سوم : نمونه راهکارهای پیشنهادی در بهینه­سازی و کاهش مصرف انرژی

باید اذعان کرد که برای شناسایی فرصت­های بهینه­سازی مصرف انرژی و از همه مهمتر ارزیابی دقیق پتانسیل­های صرفه­جویی حاصل از اجرای راهکارها و اولویت­بندی آنها، الزاماً در هر ساختمان به صورت یک پروژه اختصاصی باید ممیزی انرژی انجام گیرد، اما از آنجائیکه برخی از راهکارها در اغلب ساختمان­ها قابلیت اجرایی داشته و از طرفی بر اساس ارزیابی­های حاصل از نتایج ممیزی­های متعدد انجام گرفته در زمره راهکارهای زودبازده قرار گرفته و در نتیجه قابل تعمیم به اکثر ساختمان­های مشابه ( کاربری اداری ) خواهند بود. به همین منظور در این بخش نمونه­ای از راهکارهای مشترک و قابل تعمیم در ساختمان­های اداری که در رده بدون هزینه و کم هزینه قرار دارند، ارائه شده است. همچنین ذیل هر یک از راهکارها، نمونه­ای از محاسبات میزان صرفه­جویی حاصل از اجرای این اقدام با ذکر فرضیات مشخص انجام گرفته است.

3-1-راهکارهای بدون هزینه

 

  1. تنظیم دمای اتاقها روی درجه حرارت 24 – 22 درجه در تابستان

            در ازای افزایش هر یک درجه، حدوداً 5درصد در مصرف برق صرفه­جویی خواهد شد.

  1. تنظیم دمای اتاقها روی درجه حرارت 22-20 درجه در زمستان

             در ازای کاهش هر یک درجه، حدود 5درصد در مصرف سوخت صرفه­جویی خواهد شد.

  1. خرید و جایگزینی کلیه لوازم برقی از قبیل کولر، یخچال، تلویزیون و ... با رتبه A  

             در ازای ارتقای هر یک رده در رتبه انرژی لوازم، 14-8 درصد صرفه­جویی انرژی حاصل می­شود.

  1. خرید لوازم اداری شامل رایانه­ها، نمایشگرها، چاپگرها، نمابر و ... از نوع کم­مصرف و دارای برچسب Energy Star

             لازم به ذکر است، سهم مصرف برق اینگونه لوازم در ساختمان­های اداری حدود 20 درصد از کل مصرف می­باشد.

  1. خاموش کردن تأسیسات سرمایش و گرمایش و تهویه مطبوع مرکزی، بعد از ساعات اداری و آخر هفته و روزهای تعطیل؛ این مهم حتی­المقدور با بکار گماردن یکی از پرسنل تأسیسات و با برنامه­ریزی قبلی میسر خواهد بود.

             با خاموش کردن تأسیسات مرکزی یک ساعت قبل از پایان وقت اداری و روشن کردن آن حدود 2 ساعت قبل از زمان آغاز به کار، حداقل 30 درصد از مصرف انرژی این بخش کاسته خواهد شد.

  1. استفاده حداکثر از روشنایی طبیعی روز ( با تنظیم پرده و کرکره­ها و همچنین چیدمان مناسب میزهای کار)

با توجه به تقارن ساعات اداری با ساعات روز، در صورت بهره­گیری حداکثری از روشنایی طبیعی روز، می­توان بخش قابل ملاحظه­ای از مصرف برق روشنایی فضاها را که حدود 30 درصد از کل مصرف را به خود اختصاص می­دهد، کاهش داد.

  1. تعیین فردی مسئول به عنوان مدیر انرژی ساختمان برای نظارت بر امور فوق و کنترل و بازرسی فضاها و تأسیسات در پایان روز و آخر هفته
  2. تشکیل کمیته انرژی در سطح دستگاه ، متشکل از اعضای کلیدی سازمان به منظور تنظیم خط­مشی مدیریت و اصلاح الگوی مصرف انرژی و برنامه­ریزی و پیگیری نسبت به اجرایی کردن اقدامات بهینه­سازی و صرفه­جویی در مصرف انرژی

 

3-2- راهکارهای کم هزینه

 

  1. 1.    تعویض لامپ T10 و T12 با لامپ T8

بطور مثال با تعویض 1000 شعله، درصورتیکه از لامپ فلورسنت T8معمولی استفاده شود، به ترتیب
صرفه­جویی انرژی و ریالی سالانه kWh 7500 و 000/000/9 ریال حاصل خواهد شد.

  1. 2.    تعویض لامپ رشته­ای w 100 وات با کم­مصرف w23

                    با تعویض 100 شعله لامپ رشته­ای در یک ساختمان اداری، به ترتیب صرفه جویی انرژی و ریالی سالانه kWh 1825 و 000/190/2 ریال قابل حصول خواهد بود.

  1. 3.    هوشمندسازی روشنایی با فرض کنترل مرکزی برای یک ساختمان اداری

                    با اعمال کنترل روی 1000 شعله مهتابی، به ترتیب صرفه­جویی انرژی و ریالی سالانه kWh 37125 و 000/555/44 ریال حاصل خواهد شد.

  1. 4.    نصب حس­گر حضور در راهرو و دستشویی بدون تابلو مرکزی

                    نصب حس­گر حضور برای 1000 شعله مهتابی ،  به ترتیب صرفه­جویی انرژی و ریالی سالانه kWh 27000 و 000/400/32  ریال را در برخواهد داشت.                  

1  . 5 .تنظیم کامپیوترها و کنترل آنها از طریق سیستم نرم افزاری و اتوماسیون در ساعات اداری

      با تنظیم 100 کامیپوتر به حالت آماده بکار سریع(Stand by) ، به ترتیب صرفه جویی انرژی و ریالی
kWh      17560 و 000 /072/21 ریال میسر خواهد شد.

1.   6.نصب سامانه کنترل هوشمند سیستم سرمایش تراکمی، کاهش کارکرد چیلرها در روزهای تعطیل و ساعات
غیر اداری

 با نصب این سامانه ، میزان صرفه­جویی حاصل برای یک چیلر تراکمی 100 تنی با متعلقات مربوطه سالانه
    kWh 42000 با ارزش­ریالی 000/000/500 ریال خواهد بود.

  1. 7.    نصب سامانه کنترل هوشمند گرمایش مرکزی

برای یک موتورخانه گرمایش با مصرف گاز حدود m3/day 170 ، میزان صرفه­جویی در گاز حدود
m3/year 6000  و برق حدود kWh /year 11000 می­باشد که صرفه­جویی ریالی سالانه آن جمعاً حدود 000/000/20 ریال است.

 

بخش چهارم : الگو و فرمت تهیه یک گزارش ممیزی انرژی سریع

از آنجائیکه لزوم دستیابی به اهداف بهینه­سازی و کاهش مصرف انرژی منوط به اجرای راهکارها و پیشنهادتی است که تیم ممیزی انرژی از نتایج انجام اینکار مشخص و معین کرده­اند، و این مهم نیز نیازمند جلب حمایت کافی از سوی بالاترین مقام سازمان و دستگاه می­باشد.

شاید بتوان به صداقت بیان کرد که تهیه و ارائه یک گزارش مختصر اما مفید از انجام ممیزی انرژی بالاخص تهیه خلاصه گزارش مدیریتی از نتایج حاصل برای ارائه به مدیریت ارشد سازمان ، از کلیدی­ترین نکات اجرای یک ممیزی انرژی موفق تلقی می­شود. لذا با توجه به اهمیت موضوع در این بخش نسبت به ارائه الگو و مدلی استاندارد از تهیه یک گزارش ممیزی انرژی، اقدام شده است.

4-1-ارکان اصلی گزارش ممیزی انرژی :

1-   فهرست بندی مناسب

2-   خلاصه اجرایی

2-1- شرح مختصری از فعالیت­های انجام گرفته

2-2- معرفی تیم و افراد ممیزی انرژی

2-3- ذکر اسامی مسئولین، کارشناسان و کلیه افرادی که به نحوی در فرآیند ممیزی انرژی با تیم ممیزی انرژی همکاری داشته و اشاره به نوع همکاری و مشارکت هر یک از آنها، تقدیر و تشکر از آنها

3-   نمودارهای مفید حاصل از دسته­بندی و تحلیل آمار، اطلاعات و نتایج اندازه­گیری­ها

3-1- نمودارهای مصرف و هزینه ماهیانه حامل­های انرژی

 

Compare Products
Compare