توسعه انرژی باد در کشورهای توسعهیافته رقابتی سخت را میان مصرفکنندگان و تولیدکنندگان انرژی پدید آورده است، رقابتی که بازهم یک پای ثابت آن چینیهای چشمبادامی قرار گرفتهاند. نمایشگاه انرژی بادی هوزوم آلمان از مهمترین نمایشگاههای بینالمللی در زمینه صنعت تولید انرژی بادی است. این نمایشگاه از تاریخ هجدهم تا بیستودوم سپتامبر (28 شهریور تا اول مهر) برگزار شد،. حضور گسترده کشورهای تولیدکننده و مصرفکننده انرژی بادی در این نمایشگاه بار دیگر اهمیت این انرژی در حال توسعه را به رخ میکشد.
انرژی بادی مدتی است یکی از بخشهای مهم اقتصادی شده است؛ توربینهای بادی همواره بزرگتر و پرقدرتتر میشوند و برخی توربینها توانایی تولید چیزی حدود ۴/۳ مگاوات را دارند و نیاز برق هزارو نهصد خانوار را تامین میکنند. در حال حاضر ۱۰ درصد از کل برق آلمان توسط توربینهای بادی تامین میشود. این رقم در چین ۳ درصد و در دانمارک بیش از ۲۰ درصد است.
هر روزه تعداد بیشتری از شهروندان اروپایی در زمینه تولید انرژی سرمایهگذاری میکنند. در شهر کوچکی در غرب اروپا ۱۰۰ شهروند برای ایجاد یک پارک بادی هزینه کردهاند و از درآمد حاصل از فروش برق به طور مشترک سود میبرند و انتظار میرود در آینده از چنین پروژههایی استقبال بیشتری شود. استفاده از انرژی بادی برای تامین برق در سراسر دنیا رو به افزایش است. با توجه با اینکه باد از انرژیهای تجدیدپذیر است و آسیبی به محیط زیست نمیرساند این عرصه توجه بسیاری از کشورها را به خود جلب کرده است. حتی توربینهای بادی کوچک هم آیندهای درخشان دارند؛ آنها مانند روستایی کوچک در پرو، برای مناطق کوچک و دورافتاده بدون شبکه برقرسانی مناسب هستند.
در کل بیش از ۶۰۰ هزار توربین بادی در سراسر دنیا وجود دارد. این توربینها بیشتر از همه در چین و آمریکا ساخته شده و به بهرهبرداری میرسند. قدرت تولید توربینهای بادی در سراسر جهان بیش از ۲۵۰ گیگاوات یعنی برابر با تولید ۳۰۰ نیروگاه هستهای است. قرار است تا سال ۲۰۲۰ این مقدار به ۱۰۰۰ گیگا وات برسد. پیش از این اروپا و آمریکا در زمینه ساخت و نصب این توربینها جایگاه اول را داشتند، اما حالا چین از همه پیشی گرفته است. برق حاصل از انرژی بادی ارزانترین نوع انرژی است و یک کیلو وات آن قیمتی بین ۵ تا ۹ سنت دارد. این درحالی است که تبدیل زغال سنگ به انرژی تقریبا هزینهای برابر با باد دارد، اما چون درصد آسیب آن به محیط زیست بسیار بالاست، در نهایت تراز قیمت آن دو برابر انرژی بادی خواهد بود.
توربینهای بادی حتی در جنگل هم که باد کمتری میوزد، قابل بهرهبرداری هستند. سازه توربین در چنین جاهائی بلندتر و پرههای آن بزرگتر ساخته میشوند. امروزه حتی در مناطق شهری اروپا هم توربینهای بادی ساخته و بهرهبرداری میشوند. از آنجا که نصب و نگهداری توربینهای بادی در دریا پرهزینه است، تاکنون توربینهای کمی در دریا به بهرهبرداری رسیدهاند. هزینه این توربینها تقریبا ۲ برابر توربینهایی است که در خشکی نصب میشوند. با این حال برخی کشورهای اروپایی از این فناوری حمایت زیادی میکنند.
نشریه پنجره ایرانیان، سال پنجم ، شماره 60 ، مهر ماه 1391