با تصمیم وزارت نیرو برای مقابله با مصرف برق غیرمجاز، فیوزهای دستکاری شده برق با مشترکان خداحافظی میکنند. درحالی که مسئولان صنعت برق در ماههای اخیر از برنامههایی برای برخورد با مصرف غیرمجاز برق خبر دادهبودند، در تازهترین تحول در این زمینه همراه با قبوض برق ارسال شده در این دوره نامههایی به پیوست دعوتنامه به دست برخی مشترکین رسیده مبنی بر اینکه به دلیل عدم تناسب مصرف برق آنها با قدرت برق خریداری شده باید برای افزایش قدرت برق به مناطق برق مراجعه کنند.
معاون خدمات مشترکین و فروش شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ در توضیح چرایی ارسال این نامهها تاکید کرد: هر مشترک متناسب با قدرت برق خریداری شده میتواند از شبکه برق استفاده کند، نه بیشتر از آن. اما متاسفانه مشاهده شده که برخی مشترکین به صورت آگاهانه یا ناآگاهانه فیوزها را دستکاری کردهاند، در همین راستا برای مشترکینی که از قدرت برق بیشتر استفاده میکردند اطلاعیهای فرستاده شده تا برای خرید قدرت بیشتر به مناطق برق مراجعه کنند. دکتر عبدالامیر یاقوتی در گفتوگو با ایسنا، با تاکید بر اینکه اطلاعیه ارسال شده برای مشترکین اعلام می کند که براساس مشاهدات فیوز مصرفی بیشتر از فیوز قدرت قراردادی است، اظهار کرد: مشترکان باید با مراجعه اعلام کنند که میخواهند به اندازه قدرتی که خریداری کردهاند از برق استفاده کنند و یا این که نیاز بیشتری دارند. در صورتی که به اندازه قدرت برق خریداری شده مصرف کنند، فیوز عوض می شود اما در صورتی که نیاز به قدرت برق بیشتری باشد باید افزایش قدرت برق دهند و هزینه آن را پرداخت کنند و باالطبع فیوزی با قدرت بیشتر متاسب با مصرف استفاده میشود.
این مقام مسوول با اشاره به اینکه مشترکینی که به اندازه 15 آمپر برق خریداری کردهاند تنها میتوانند به همین میزان قدرت برق استفاده کنند، تصریح کرد: بسیاری از مواقع پیش میآید که وسایل برقی به طور همزمان به کار برده میشوند و در نهایت مصرف برق مورد نیاز بیش از 15 آمپر است. وی تاکید کرد: طبیعتا با بازدیدی که اتفاق میافتد در صورتی که کلیدهای محدودکننده (فیوز برق) بیش از قدرت قراردادی باشد، نشاندهنده این است که این کلید دستکاری شده است. معاون خدمات مشترکین و فروش شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ در پاسخ به این که چرا با وجود کاهش مصرف برق برخی از مشترکین نسبت به دورههای گذشته باز هم نامهای مبنی بر لزوم حضور آنها برای افزایش قدرت برق ارسال شده است، خاطرنشان کرد: این که چقدر برق مصرف می شود با مصرف انرژی دو تعبیر متفاوت دارد؛ ممکن است مشترک پنج وسیله را با هم در یک زمان کوتاه استفاده کند که طبیعتا در این صورت انرژی مورد مصرف کم است اما قدرت همزمانی که به کار میرود، زیاد است. وسایلی مانند کولر، مایکروفر، جاروبرقی، ماشین لباسشویی، اتو، فریزر، کامپیوتر و ... هر کدام شش الی هفت آمپر نیاز دارند. حال آن که احتمال استفاده همزمان چندین وسیله وجود دارد که باعث استفاده بیش از 15 آمبر برق میشود.
یاقوتی ادامه داد: در صورت نیاز به قدرت برق بیش از 15 آمپر اگر فیوز را دست کاری نکرده باشند، فیوز میپرد و اجازه مصرف قدرت بیشتر برق را نمی دهد. مشترکین برای این که این اتفاق نیفتاد آگاهانه یا ناآگاهانه فیوز را به رنج بالاتری افزایش میدهند؛ این موقع است که گفته میشود مشترکین تجاوز قدرت داشتهاند و باید قدرت برق را افزایش دهند. وی یادآور شد: ممکن است مشترکین انرژی کمتری مصرف کنند ولی همزمانی استفاده از وسایل افزایش پیدا کند که موجب افزایش مصرف قدرت برق می شود.
احتمال استفاده ناآگاهانه از فیوزهای غیرمجاز
معاون خدمات مشترکین و فروش شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ با تاکید بر نظارت مامورهای برق اظهار کرد: نزدیک به 93 درصد جامعه آماری که افزایش مصرف قدرت برق داشتهاند، فیوز را دست کاری کرده بودند. وسایل برقی نسبت به 10 الی 15 سال گذشته بسیار بیشتر شده ولی پیشنهاد فیوز 15آمپر مربوط به 10 الی 15 سال پیش است. باید توجه داشت که تجهیزات برقی زیاد شده که قدرت برق پیشنهاد شده قبلی در بسیاری ازمواقع جوابگوی مشترک نیست و فرد آگاهانه و یا ناآگاهانه فیوزها را عوض کرده است. یاقوتی درباره تعویض ناآگاهانه فیوزها توضیح داد: ممکن است مشترک پس از سوختن فیوز به بازار مراجعه کرده و به جای فیوز 15آمپر فیوز 25 آمپر برای کارایی بیشتر گرفته باشد یا این که انتهای فیوزهای فشنگی سابق سیم گذاشته باشند که همه اینها موجب می شود اجازه محدود جریان با قدرت قراردادی لغو وبیش از قدرت قراردادی از قدرت برق استفاده شود.
وی با اشاره به اینکه دربسیاری از مواقع مردم اطلاعات کافی ندارند، تاکید کرد که مسوولیت نگهداری تجهیزات بر عهده مشترک است، بنابراین این موارد پیش میآید و ادامه داد: اطلاعیهای که ارسال شده برای تعیین تکلیف است؛ برخی مشترکین به فیوزی با قدرت برق بیشتر اصلا نیاز ندارند در این صورت با مراجعه آنها به مناطق برق فیوز را محدود می کنیم و در صورت تکرار مطابق با آیین نامه با فرد برخورد میشود. برخی مشترکین با قدرت برق بیشتری نیاز دارند که در این صورت قدرت برق آنها افزایش پیدا میکند که البته باید توجه داشت هزینههایی که پرداخت میشود برای توسعه شبکه است و هر وقت مشترک انشعاب خود را دیگر نخواهد پول پرداخت شده و یا آمپراژی که افزایش دادهاند به نرخ روز دریافت میکنند. در واقع از این پول برای زیرساختها استفاده می شود و دریافت و پرداخت آن مانند هزینه سیم کارت تلفن است.
افزایش هزینه مصرف برق
معاون خدمات مشترکین و فروش شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ با ابراز تاسف نسبت به این که هزینههای انشعاب مطابق با دستورالعمل سال 1383 است، اظهار کرد: بسیاری ازکمبودهای تامین نقدینگی از این موضوع نشات می گیرد. در حال حاضر مشترک به ازای هر آمپری که افزایش می دهد باید 11 هزار و 900 تومان پرداخت کند. یاقوتی در پاسخ به این پرسش که مشترکین با مراجعه به اداره برق تا چه حد ملزم به افزایش قدرت برق هستند، تصریح کرد: انشعابها استاندارد هستند. کمترین انشعاب استاندارد 32 آمپر است که اگر مشترکین فیوزشان 15 آمپر است لازم است 17 آمپر آن را افزایش دهند. وی درباره پرسش برخی از مشترکین پیرامون تاثیر افزایش قدرت برق روی قبض برق اظهار کرد: قدرت برق فقط یک امتیاز اولیه است؛هزینه برق مشترکین مناسب بامیزان مصرف آنهامحاسبه میشود اما پولی که برای افزایش قدرت برق دریافت میشود برای زیرساخت به کار می رود و هنگامی که انشعاب توسط مشترک پس داده میشود، هزینه آن مجددا به نرخ روز به وی برگشت داده میشود.
معاون خدمات مشترکین و فروش شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ در پاسخ به این پرسش که اگر کسی برای افزایش قدرت برق به مناطق برق مراجعه نکند چه پیامدهی خواهد داشت خاطرنشان کرد: ما از مشترکین درخواست می کنیم، اما اگر کسی مراجعه نکند، طبق آیین نامه بعد از یک مدت مشخص میتوانیم هم نسبت به قطع برق اقدام کنیم و هم این که یک هشدار دیگر به وی بدهیم. نوع برخورد بستگی به این دارد که چقدر مراجعه نکنند، عدم مراجعه آگاهانه یا ناآگاهانه نباشد و به این بستگی دارد که وضعیت مصرف برق مشترک چگونه باشد. یاقوتی در پایان خاطرنشان کرد: مشترک اجازه دستکاری به لوازم اندازه گیری را نخواهد داشت واگر کسی ناآگانه فیوز را عوض کرده در صورتی که دوباره فیوز 15 آمپر نصب کند مشکلی پیش نخواهد آمد.
نشریه پنجره ایرانیان، سال پنجم ، شماره 60 ، مهرماه 1391