کنترل فرسایش بادی و آلودگی هوا با مواد زائد کارخانه‌های صنعتی
1391/05/01

امکان کنترل فرسایش بادی و آلودگی هوا، در یکی از بحرانی‌ترین کانون‌های فرسایش بادی در استان اصفهان با ارائه طرحی از دانش‌آموخته دانشگاه صنعتی اصفهان با استفاده از سرباره فولادسازی بررسی شد.به گزارش ایسنا، احمدرضا صفایی، دانش آموخته رشته بیابان‌زدایی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان ، با اشاره به این که فرسایش بادی از مهمترین فرایندهای تخریب و هدر رفت خاک در مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می‌رود، گفت: برای افزایش پایداری سطح خاک و به منظور حفاظت خاک در مقابل فرسایش بادی، علاوه بر پوشش گیاهی و بقایای آن می‌توان از پوشش‌های مصنوعی نیز استفاده کرد.

وی با اشاره به این که مواد زائد ارزان کارخانه‌های صنعتی از جمله همین پوشش‌های مصنوعی هستند، افزود: برای این هدف سرباره فولادسازی که یک فراورده جنبی صنایع آهن و فولاد محسوب شده و به مقدار زیاد در اصفهان تولید می‌شود، مورد بررسی قرار گرفته است. صفایی اظهار کرد: جهت کنترل و مهار فرایندهای فرسایش بادی و توفان‌های گرد وغبار در استان اصفهان، می‌توان از سرباره فولاد¬سازی با تعیین بهترین ترکیب از این ماده به عنوان مالچ استفاده کرد و به همین دلیل استفاده از سرباره جهت جلوگیری از ایجاد توفان‌های گرد وغبار از جمله اهداف اصلی این طرح در نظر گرفته شد.

وی خاطرنشان کرد: در این تحقیق، امکان استفاده از سرباره فولادسازی مجتمع فولاد مبارکه به عنوان مالچ جهت کنترل فرسایش بادی رسوبات منطقه دشت سگزی اصفهان که یکی از بحرانی‌ترین کانون‌های فرسایش بادی در شرق استان است، پرداخته شد. صفایی با تاکید بر این‌که سرباره‌های فولادسازی حاوی مواد و ترکیبات با ارزشی است، افزود: در این طرح مناسب‌ترین ترکیب درصد سطح پوشش، دانه بندی و ضخامت مالچ سرباره و همین طور تأثیر آن بر به تله اندازی و تجمع ذرات فرسایش یافته بادی نیز مورد مطالعه قرار گرفت.

دانش آموخته رشته بیابان‌زدایی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به توانایی کنترل فرسایش بادی که نتیجه افزایش زبری سطح خاک و ایجاد پوشش مناسب توسط مالچ سرباره است، گفت: با افزایش درصد مساحت پوشش، اندازه و دانه بندی مالچ سرباره میزان هدر رفت خاک کاهش می‌یابد. صفایی افزود: مالچ پاشی سرباره همانند مالچ سنگریزه‌ای بصورت دستی قابل انجام است و دارای کمترین هزینه نسبت به دیگر نوع مالچ پاشی‌ها از جمله مالچ نفتی است.صفایی با ارائه نتایج به دست آمده از تأثیر سرباره در به تله انداختن ذرات فرسایش یافته بادی، دسترسی فراوان و قیمت ارزان مالچ سرباره و تامین عناصر مورد نیاز گیاهان مناطق خشک از جمله آهن، فسفر و منیزیم را از مهمترین مزیت‌های این طرح عنوان کرد.

نشریه پنجره ایرانیان، سال پنجم ، شماره 58 ، مردادماه 1391

Compare Products
Compare