وامهای کوچک 18 و 20 میلیون تومانی زمانی کارساز است که بخشی از آن در بافتهای فرسوده مورد استفاده قرار گیرد وگرنه در خانهدار شدن مردم تاثیر چندانی ندارد.
محمدباقر صدری کارشناس اقتصاد مسکن، در گفتوگو با ایسنا، با بیان این مطلب درباره میزان پوشش دهی وامهای مسکن بر قیمت آن اظهار کرد: زمانی که میخواهیم میزان پوشش دهی این وامها را بررسی کنیم باید به این نکته توجه کنیم که این وامها در خرید چه مسکنی و در کدام منطقه مورد استفاده قرار میگیرد. وی ادامه داد: میزان پوششدهی وامها در سطح کشور و در سطح شهرها متفاوت است. به طور مثال در کلانشهرهایی مثل تهران این میزان وام تنها مقدار ناچیزی از مسکنهای مناطق شرق، غرب و جنوب کشور با متراژهای 40 تا 50 متر را پوشش میدهد. صدری با تاکید بر اینکه ما در تهران مسکنهایی که لوکس نیستند ولی قیمت هر متر آن از شش میلیون تومان تا 20 میلیون تومان متغیر است قطعا هیچ تکیهای بر 20 میلیون تومان وام مسکن نمیتوان کرد.
این کارشناس مسکن در ادامه با تاکید بر اینکه در شهرهای کوچکتر هم وام مسکن نقشآفرینتر است، گفت: در تعیین میزان وام مسکن باید نگاه منطقهای وجود داشته باشد. قطعا تاثیر این وامها در خرید مسکن در تهران با شهرهایی مثل قزوین، هشتگرد و ... بسیار متفاوت است. وی تصریح کرد: وامهایی که در تهران به مردم داده میشود تنها در مسکنهای کوچک و مناطق ارزان شهر به درد میخورد وگرنه 20 میلیون تومان فقط پول هفت الی هشت متر یک خانه را پوشش میدهد. صدری درباره اینکه آیا افزایش قیمت وامها باعث افزایش قیمت مسکن میشود یا خیر؟ بیان کرد: سازمانهای تصمیمگیرنده باید بررسی کنند که افزایش وام مسکن تا چه میزان بر قیمت آن تاثیر میگذارد. این کارشناس مسکن اظهار کرد: در سال 58 در تبریز طرحی اجرا شد که براساس آن به مناطق ارزان قیمت شهر که مردم زمین در اختیار داشتند ولی توان مالی برای ساخت مسکن نداشتهاند وامهایی داده شد. همچنین طی آن سالها براساس مصوبه شورای عالی مسکن توانستیم مالکیتهای مشاع را به مالکیتهای فردی تقسیم کنیم و اجرای این طرح نیز در گرو دریافت وام بود. وی افزود: اجرای این قبیل طرح ها و تعلق دادن وامها به این قبیل موارد کاربرد بسیار بالاتری دارد. هر چند که این طرحها در شهر تبریز پس از مدتی دیگر اجرا نشد.
صدری با تاکید بر این که وامهای کوچک زمانی کارساز است که بخشی از آن در بافت های فرسوده استفاده شود، گفت:در غیر این صورت می توان گفت مخصوصا در کلانشهرهایی مثل تهران 20 میلیون تومان وام تاثیری در خانهدار شدن مردم ندارد. این کارشناس مسکن گفت: حتی افزایش وامها نیز در کلانشهرها و منطقهای شدن آن نیز باعث افزایش قیمت مسکن میشود. وی درباره خرید و فروش وامها در بازار آزاد اظهار کرد: توزیع در بانکها فرسوده است و زمانی که فردی سپردهای را برای دریافت وام در بانک میگذارد پس از مدتی به علت تورم موجود در کشور فرد دیگر نمیتواند مسکن مورد نظر خود را خریده و کارآیی این وام از بین میرود. صدری در پایان گفت: از این رو چرا ما باید مانع واگذاری این وامها شویم. در شرایطی که مردم در تنگنای گرانی قرار دارند نباید مانع واگذاری وامهایشان شویم زیرا این کار موجب چرخش وامها میشود.
نشریه پنجره ایرانیان، سال پنجم ، شماره 56 ، خردادماه 1391