سرطان ساخت وسازهای بی‌رویه پایتخت طبیعت ایران را تهدید می‌کند
1391/03/01

رییس سازمان نظام مهندسی کهگیلویه و بویراحمد گفت: در حاشیه بعضی از شهرها مناطقی وجود دارد که به عنوان سرطان ساخت وساز مطرح هستند و کنترلی بر ساخت و سازهای آنها وجود ندارد. به گزارش ایسنا، داریوش دیودیده افزود: با توجه به اینکه نظام ساخت و ساز سرمایه‌های ملی ما هستند باید از پتانسیل‌های فناوری جدید و مقاوم‌سازی در ساختمان‌های جدید استفاده کرد، اما متأسفانه مناطقی که به عنوان سرطان ساخت و ساز در استان مطرح هستند جزو آسیب پذیرترین مناطق شهری به شمار می‌آیند. وی ادامه داد: از جمله این مناطق می‌توان به "مهریان"، "بلهزار" و "سرآبتاوه" است که نه جزو شهر یاسوج به شمار می‌آیند و نه جزو روستاها هستند، اشاره کرد؛ بنابراین هیچ نظارتی بر روی ساخت و ساز در این مناطق نیست و هر کس به هر طریقی که دوست دارد ساخت و ساز می‌کند، چون جزو محدوده شهرداری نیست برای مسائل ساخت و ساز به نظام مهندسی مراجعه نمی‌کنند و ما تنها از منطقه "بنسنجان" تا "اکبرآباد" که جزو محدوده شهری یاسوج است خدمات‌رسانی می‌کنیم. رییس سازمان نظام مهندسی کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه هر جایی که نقش مهندسان در آن مبهم باشد آینده خطرناکی خواهد داشت، عنوان کرد: هر ساختمانی که بدون نقش نظام مهندسی در طراحی و نظارت بر ساخت آن ساخته شود، آینده این ساختمان در زمینه بهینه‌سازی انرژی و در برخورد با بلایای طبیعی مانند زلزله نامشخص خواهد بود. دیودیده با اشاره به اینکه سازمان نظام مهندسی یک سازمان مردم‌نهاد است، تصریح کرد:مردم باید با این سازمان مردم نهاد تعامل داشته باشند و ما نیز به دفعات مختلف با مکاتباتی که با شهرداری ها و استانداری انجام داده‌‌ایم اعلام کردیم که شهرداری‌ها تنها مکلفند نقشه‌هایی را بپذیرند که توسط نظام مهندسی به عنوان مرجع تشخیص صلاحیت تایید شده باشد. وی با بیان اینکه نظام مهندسی در مسکن مهر استان دخالتی نداشته است، بیان کرد: در ابتدا قرار بود ساخت و سازهای مسکن مهر استان به سازمان نظام مندسی واگذار شود، اما با وجود تمامی تلاش‌هایی که در این زمینه داشته‌ایم چون سازمان نظام مهندسی سازمانی است که بیشتر در زمینه ساخت و سازهای خصوصی فعالیت می‌کند نه دولتی، این امکان میسر نشد؛ اما گزارش‌هایی که به نظام مهندسی رسیده حاکی از کیفیت خوب مسکن مهر در استان بوده است. رییس سازمان نظام مهندسی کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: ساخت و سازهای غیراصولی و بی‌رویه در حاشیه شهر یاسوج که دارای مناظر زیبای طبیعی و به عنوان پایتخت طبیعت ایران شناخته شده است آینده این شهر را تهدید می کند. وی ادامه داد: جزو اولین استان‌هایی هستیم که طرح شناسنامه فنی ملکی را در کشور اجرا کرده‌ایم و از سال 86 این قانون گام به گام در نقاط شهری استان اجرا شد.

دیودیده با بیان این‌که در اذهان عمومی این اعتقاد وجود دارد که سازمان نظام مهندسی پول از مردم می‌گیرد، تأکید کرد: این سازمان حتی یک ریال هم از مردم دریافت نمی‌کند، بلکه در قبال ارائه خدمات به مهندسان از پولی که یک مهندس از مردم در قبال انجام کار برای مردم دریافت می‌کند 15 درصد دریافتی مهندس به سازمان نظام مهندسی پرداخت می‌شود. وی عنوان کرد: با وجود اینکه هنوز در کل کشور، موضوع بیمه‌های مسوولیت به طور کامل فراگیر نشده، اما خوشبختانه سازمان نظام مهندسی در تعاملاتی که با شرکت‌های بیمه در استان داشت، بیمه‌های مسوولیت در استان فعال شدند. رییس سازمان نظام مهندسی کهگیلویه و بویراحمد اضافه کرد: در استان امضاء فروشی مهندسان نداریم و آمار تخلفات نظام مهندسی کم است، اما تخلفات را نیز ردیابی و کنترل می‌کنیم و نظام مهندسی سعی دارد بحث تخلف مهندسان را به سمت صفر سوق دهد. دیودیده بیان کرد: تنها در 70 درصد ساخت و سازهای شهر یاسوج مقررات فنی به طور کامل اجرا می‌شوند و در بقیه ساختمان‌ها مشکلاتی وجود دارد. همچنین نایب رییس سازمان نظام مهندسی نیز تصریح کرد: در سازمان نظام مهندسی تلاش می‌شود از شیوه‌های سنتی ساختمان‌سازی به شیوه‌های نوین رو آوریم که برای به سرانجام رسیدن این موضوع زیرساخت‌هایی را باید فراهم کنیم، از جمله فرهنگ‌سازی بین مردم برای استفاده از مصالح جدید و شیوه‌های نوین ساختمان سازی و واگذاری امکانات و امتیازاتی به سرمایه‌گذاران در بحث ایجاد کارخانجات تهیه مصالح ساختمانی در استان است. علی صادقی افزود: چون افزایش تعرفه‌های سازمان نظام مهندسی در زمان عملیاتی شدن یارانه‌ها مطرح بود به خاطر این همزمانی در زمینه افزایش تعرفه‌ها حرکتی انجام نشد. وی بیان کرد: تعرفه‌ها را در سازمان به چند گروه (الف) ، (ب ) و( ج)تقسیم کرده‌ایم که در گروه (الف) که اقشار کم درآمد جامعه را شامل می‌شود، کمترین تعرفه را داریم و نیز در گروه الف کمترین نرخ تعرفه کشوری را دریافت می‌کنیم.

هم‌چنین رمضانی، رییس کمیته نظارت ساختمانی سازمان نظام مهندسی کهگیلویه و بویراحمد نیز در پاسخ به سوالی در خصوص مبنی بر میزان مقاوم‌سازی ساختمان‌ها در استان و شهر یاسوج با اشاره به اینکه متأسفانه شهر یاسوج بر روی کمربند زلزله قرار دارد، اما در ساخت و سازهای این شهر توجهی به این امر نشده، گفت: به دلیل ساخت وسازهای نامناسب در حال حاضر اگر در یاسوج زلزله‌ای رخ دهد مشکلاتی را خواهیم داشت، اما خوشبختانه با توجه سازمان نظام مهندسی کمیته نظارتی متشکل از 18 نفر از مهندسان با تجربه بوجود آمده که هر هفته یکبار از ساختمان‌ها در شهر یاسوج و در استان بازدید می‌کنند که در صورت مشاهده تخلف گزارشاتی را ارجاع می‌دهند تا جلوی ساخت و ساز نامناسب گرفته شود.

ذبیح‌الله رمضانی ادامه داد: می‌توانیم مثل کشور ژاپن باشیم که در زمان وقوع زلزله هشت ریشتری، تنها چند نفر کشته می‌شوند و با ایجاد ساختمان‌های سبک و استفاده از فناوری‌های نوین نیروی زلزله را کمتر کرده و خطر زلزله را کاهش دهیم. رییس کمیته نظارت ساختمانی سازمان نظام مهندسی کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: در بررسی و مقایسه خدمات مهندسی این سازمان با سایر استان‌هایی که با ما سنخیت جمعیتی و مکانی دارند، مشاهده می‌شود که در این استان در گروه ساختمانی الف و سایر گروه‌ها قیمت‌ها نسبت به تمامی استان‌ها پایین است، اما در دیگر استان‌ها قیمتی معادل دو برابر قیمت فعلی از محل تعرفه‌ها دریافت می‌شود.

همچنین عیسی شهامت، دبیر سازمان نظام مهندسی کهگیلویه و بویراحمد نیز در این نشست با بیان اینکه در ساخت و سازهای دولتی نقشی نداریم، گفت: در قانون نظام مهندسی بیشتر به سمت ساخت ساختمان‌های غیردولتی تأکید شده و با مذاکرات جدید در کشور قرار است درصدی از ساخت و سازهای دولتی نیز به این سازمان واگذار شود، اما این موضوع هنوز قطعی نشده است. همچنین عباس صداقتی، رییس گروه خدمات مهندسی سازمان نظام مهندسی کهگیلویه و بویراحمد گفت: فرهنگ سازی بین مردم برای استفاده از شیوه‌های نوین ساختمان سازی در هیأت مدیره مطرح شده و اجرای دوره‌های آموزشی برای مهندسین نیز طبق امضای تفاهم‌نامه‌ای که بین سازمان نظام مهندسی و اداره راه و شهرسازی انجام شده، قرار است که 50 برنامه 20یا 10 دقیقه‌ای در زمینه ترویج استفاده از مصالح ساختمانی نوین ملی تهیه و از شبکه استانی پخش شود.

ماهنامه پنجره ایرانیان – شماره56

Compare Products
Compare