دبیر انجمن صنفی شیشه ایران با اشاره به ضرورت و اهمیت تقویت ارتباط دانشگاه و صنعت شیشه در کشور برای بهبود کیفیت و حضور در بازارهای جهانی از تولید دو میلیون تن انواع شیشه در کشور با گردش مالی بیش از سه هزار میلیارد تومان خبر داد. به گزارش ایسنا، مهندس حسین زجاجی اظهار کرد: صنعت شیشه در حال حاضر از حالت سنتی خود خارج شده و امروزه فناوریهای نو و به کارگیری آن در این صنعت در زمینههای مختلفی مانند انرژی، محیط زیست و ایمنی و کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار است. وی با اشاره به رشد قابل توجه صنعت شیشه ایران در دههی اخیر تصریح کرد: در حال حاضر دو میلیون تن انواع محصولات شیشهیی در کشور تولید می شود که عمدهی این محصولات به انواع شیشههای تخت برمیگردد.
زجاجی با اشاره به شیشههای خود تمیز شونده بلوری، دارویی، کریستال و غیره به عنوان، انواع شیشههای تولید شده در کشور خاطرنشان کرد: در حال حاضر به طور متوسط 25 درصد مازاد بر نیاز داخل تولید شیشه داریم که به صادرات اختصاص پیدا میکند در واقع صنعت شیشه با توجه به هزینههای خاص خود در بخش خطوط تولید باید صنعتی صادرات محور باشد که این رویکرد در کشور وجود دارد. وی افزود: در سال گذشته حدود یکصد میلیون دلار شیشهی تولید شده در کشور به صادرات اختصاص پیدا کرده است و بر اساس پیشبینیها و مذاکرات صورت گرفته ظرفیت تولید شیشه در کشور به گونهای است که میتواند پاسخگوی 500 میلیون نفر جمعیت منطقه باشد. زجاجی با بیان این که 95 درصد صنعت شیشه ایران به بخش خصوصی اختصاص دارد، عنوان کرد: این صنعت دارای گردش مالی سالانهی بیش از 3 هزار میلیارد تومان است. و برای نخستین بار توانستهایم ضمن بومی سازی و خودکفایی در صنعت شیشه در کشور، یک خط تولید شیشه فلوت را در سوریه راهاندازی کنیم.
دبیر انجمن صنفی شیشه ایران با بیان این که واردات صنعت شیشه از شرکتهایی از چین و برخی کشورهای اروپایی و تنها در بخشهایی از صنعت شیشه که تولید داخلی وجود ندارد، صورت میگیرد، تصریح کرد: به عنوان مثال، نیاز داخلی به شیشههای نسوز در حال حاضر به حدود 9 هزار تن رسیده است؛ در حالی که در سالهای گذشته میزان شیشه نسوز مورد نیاز کشور به مراتب کمتر بوده و بدین ترتیب میتوانیم در کشور یک واحد تولید شیشههای نسوز احداث کنیم. زجاجی با اشاره به این که 35 درصد تجهیزات تولید شیشه در داخل کشور ساخته میشود اذعان کرد: تا ده سال پیش قطب صنعت شیشه کشور در قزوین و زنجان بود اما در حال حاضر در ساوه، مراغه و اردکان یزد نیز چندین واحد بزرگ تولیدی صنعتی شیشه احداث شدهاند و در حال حاضر درصدد راهاندازی چند خط تولید شیشه در مشهد هستیم. وی در پایان با اشاره به این که جمعیت ایران یک درصد جمعیت جهان را تشکیل میدهد عنوان کرد: سهم تولید صنعت شیشه ایران 2.4 درصد تولید جهانی است که با توجه به نسبت جمعیت کشور از حجم بالایی برخوردار است و با توجه به نرخ رشد حدود 4 درصدی صنعت شیشه در هر سال نیاز این صنعت به نیروهای انسانی متخصص و بهبود کیفیت برای حضور در بازارهای جهانی بیش از پیش احساس میشود که در این زمینه امیدواریم با همکاری با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی بتوانیم گامهای موثری برداریم.
نشریه پنجره ایرانیان، سال پنجم ، شماره 56 ، خردادماه 1391