سکته بازار مسکن پس از رشد هشت‌ماهه

پنجره‌ایرانیان؛ باوجودآنکه آمار کلی از رشد ۳۳ درصدی معاملات مسکن در کشور طی ۱۰ ماهه ابتدای امسال حکایت دارد که بخش قابل‌توجهی از آن به هشت‌ماهه اول برمی‌گردد، به‌یک‌باره خریدوفروش‌ها در دو ماه اخیر با افت ۳۲ و ۳۰ درصد مواجه شده است؛ این موضوع می‌تواند تحت تاثیر انتظارات کاهشی پس از تحولات سیاسی آبان‌ماه باشد.
  • شنبه 11 بهمن 1399 ساعت 12:4

به گزارش ایسنا، خریدوفروش ملک در کل کشور طی ۱۰ ماهه ابتدای امسال ۳۳ درصد و در شهر تهران ۲۰ درصد رشد داشته است. معاملات مسکن نیز در تهران طی همین زمان ۲۳ درصد افزایش نشان می‌دهد. این آمار می‌تواند نشانه‌هایی از افزایش تدریجی توان طرف تقاضا باشد. هرچند با افت قیمت ارز و امیدواری به ثبات اقتصادی، معاملات مسکن از حدود دو ماه قبل به حالت تعلیق درآمد.

پیش از آذرماه بازار مسکن به‌تدریج در حال گرم شدن بود. آمار اتحادیه املاک نشان می‌دهد که معاملات ملک در شهریورماه ۱۱۹ درصد، در مهرماه ۱۲۶ درصد و در آبان‌ماه ۶۷ درصد نسبت به ماه‌های مشابه سال قبل رشد یافته است. به‌یک‌باره از نیمه آبان تحت تاثیر کاهش نرخ ارز و تحولات سیاسی ایالات‌متحده، حجم خرید در بخش مسکن کاهش و عرضه افزایش پیدا کرد. این تغییر، انتظارات کاهشی را در بازار ملک رقم زد تا اینکه معاملات کل کشور در آذرماه ۳۲ درصد و در دی‌ماه ۳۰ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل کاهش یافت.

در شهر تهران نیز به‌یک‌باره از دو رشد ۱۵۴ درصد و ۱۲۹ درصد نقطه‌به‌نقطه معاملات مسکن که به ترتیب در شهریور و مهرماه نسبت به زمان مشابه سال گذشته اتفاق افتاد، خریدوفروش ملک در آبان‌ماه به مثبت ۱۲ درصد، در آذرماه به منفی ۷۴ درصد و در دی‌ماه به منفی ۶۸ درصد رسید.

البته در دی‌ماه معاملات رشد نسبی را در مقایسه با ماه قبل تجربه کرد؛ به‌طوری‌که در کل کشور خریدوفروش ملک ۲۲ درصد و در تهران ۴۱ درصد نسبت به آذرماه افزایش یافت که می‌تواند به‌عنوان بخشی از خریدهای شب عید تلقی شود اما بازار آن‌طور که بایدوشاید راه نیفتاده است. قیمت‌ها نیز در تهران پس از یک افت ۱.۱ درصد در آذرماه، با رشد اندک ۱.۸ درصد در دی‌ماه مواجه شد.

واسطه‌های ملکی می‌گویند که خریداران دست نگه‌داشته‌اند؛ درحالی‌که حجم عرضه افزایش یافته و هم‌اکنون تعداد فایل‌های عرضه‌شده به بازار چندین برابر تعداد متقاضیان است. عمده واحدهای خالی از سکنه نیز در شمال تهران قرار دارد. گشتی در سایت‌ها فروش آپارتمان نشان می‌دهد در مناطق ۱ تا ۵ پایتخت حجم قابل‌توجهی آگهی برای فروش به ثبت رسیده و البته باوجودآنکه قیمت پس از هشت ماه ممنوعیت مجددا به سایت‌ها برگشته، سایه نرخ‌های کاذب در بین انبوه فایل‌ها محو شده است.

مهدی روانشادنیا ـ کارشناس بازار مسکن ـ می‌گوید: پس از سه سال افزایش مداوم قیمت مسکن و التهابات شدید بازار که منجر به ۵.۵ برابر شدن قیمت شد، گزارش آذرماه بانک مرکزی حاکی از کاهش ۱.۱ درصدی میانگین قیمت‌ها در آذرماه نسبت به ماه قبل است. اگرچه این کاهش در برابر افزایش‌های ماهانه بیش از ۱۰ درصد قابل‌ملاحظه نیست اما نمادی از تغییر جهت بازار از افزایش لجام‌گسیخته به دوره ثبات نسبی است.

ایرج رهبر ـ نایب‌رئیس انجمن انبوه‌سازان ـ نیز بیان می‌کند: در هفته‌های اخیر عواملی همچون کاهش نرخ ارز، مسائل سیاسی و زمزمه‌های مربوط به مالیات خانه‌های خالی باعث شد بازار مسکن مقداری افت کند و دلالان مقداری خودشان را جمع‌وجور کردند. درواقع از کاهش قیمت مسکن نگران شدند و عرضه را در بازار افزایش دادند.

وی، ادامه ثبات و آرامش در بازار مسکن را منوط به افزایش ساخت‌وساز دانست و گفت: تاثیرات سیاسی ممکن است در مقاطعی کوتاه به شکل روانی بر بازار مسکن تاثیر بگذارد اما پایدار نخواهد بود. مهم‌ترین عامل ایجاد آرامش در بازار مسکن، افزایش تولید است. زمانی که محتکران ببینند دولت برای حوزه ساخت‌وساز برنامه دارد به‌تدریج واحدهای خود را وارد بازار می‌کنند؛ چراکه لزومی برای احتکار نمی‌بینند و نگران کاهش قیمت می‌شوند. این مسئله به ایجاد روند پایدار در بازار می‌انجامد و بخش مسکن را در مقابل تکانه‌های بیرونی، مقاوم می‌کند.

 

قیمت مسکن در تهران متری ۲۷.۴ میلیون تومان

بنابراین گزارش، دی امسال متوسط قیمت هر متر مسکن در شهر تهران ۲۷ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان بوده که نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل به ترتیب ۱.۸ و ۹۸.۳ افزایش دارد. طبق اعلام بانک مرکزی همچنین تعداد معاملات انجام‌شده در دی‌ماه سال ۱۳۹۹ معادل ۳.۵ هزار فقره بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶۷.۱ درصد کاهش و در مقایسه با ماه قبل ۳۷.۶ افزایش را نشان می‌دهد.


ثبت نظر

ارسال