دلایل افزایش چشمگیر بهای آلومینا در چند هفته گذشته

پنجره‌ایرانیان؛ آلومینا یا اکسید آلومینیوم که ماده اولیه تولید فلز آلومینیوم به شمار می‌آید، در چند هفته اخیر افزایش چشمگیر و البته غیرمنتظره‌ای را در بازار جهانی تجربه کرده است.
  • دوشنبه 27 شهریور 1396 ساعت 10:32

به گزارش ماین نیوز، وب‌سایت متال‌ماینر ۹ ماه پیش و در ابتدای سال جاری میلادی پیش‌بینی کرده بود که تقاضای جهانی آلومینیوم در این سال افزایشی خواهد بود. این افزایش بیش از همه از سوی چین و به‌ویژه بخش‌های املاک و مستغلات و خودروی چین رقم خواهد خورد. در کنار رشد تقاضای این کشور آنچه می‌تواند از جهتی دیگر به افزایش تقاضای این فلز در بازار جهانی بینجامد، طرح دونالد ترامپ مبنی بر صرف هزینه‌ای میلیاردی برای نوسازی زیرساخت‌های امریکا‌ست.

باوجود پیش‌بینی این حجم از تقاضا درزمینه آلومینیوم، این وب‌سایت از سویی دیگر ۳ فاکتور را در سال جاری میلادی به‌عنوان موانعی بر سر راه تولید آلومینیوم معرفی می‌کند که به کاهش عرضه و به دنبال آن افزایش قیمت می‌انجامد. موانع تجاری، آلودگی و کمبود مواد اولیه دلایلی است که متال مایز درزمینه کاهش عرضه این فلز عنوان کرده است. درنهایت در اواسط ماه نهم میلادی بهای پودر آلومینا به‌عنوان ماده اولیه سازنده آلومینیوم افزایش چشمگیری پیدا کرد و به همین دلیل در یک ماه اخیر خبرساز شد. امیر صباغ مدیریت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی ایمیدرو در کانال تلگرامی کامودیتی دراین‌باره می‌نویسد: آلومینا ماده اولیه تولید آلومینیوم، روز پنج‌شنبه ۲۳ شهریور (۱۴ سپتامبر) در بنادر استرالیا به‌عنوان بزرگ‌ترین کشور تولیدکننده آن با جهش ۸/۵ درصدی به ۳۷۵ دلار در هر تن رسید که بالاترین سطح قیمت ۶ سال گذشته است و درنتیجه این افزایش انتظار تقویت قیمت آلومینیوم می‌رود.

وی همچنین دراین‌باره توضیح داد: چندی پیش‌ازاین نیز این ماده اولیه تولید شمش آلومینیوم رویه‌ای بی‌ثبات داشت که درنتیجه آن تولیدکنندگان از ارائه قیمت خودداری می‌کردند و تاجران اعتبار قیمت خود را یک‌روزه صادر کرده و روز بعد آن را بالا می‌بردند. قیمت‌ها در طول یک ماه ۱۶ درصد افزایش‌یافته و تقاضا همچنان بیش از عرضه بوده و درنهایت موجودی انبارها در حال خالی شدن است.

وب‌سایت پلتس در خبری دراین‌باره می‌نویسد: در هفته گذشته و هم‌زمان با افزایش قیمت آلومینا در استرالیا بهای این ماده در چین به‌عنوان دومین تولیدکننده بزرگ آن به اوج ۹ سال خود رسید. این وب‌سایت این افزایش بها را برآمده از محدودیت‌های موجود در عرضه بوکسیت اعلام کرده است. در اواخر هفته گذشته همچنین قیمت آلومینا در چین به ۳۲۹۰ یوآن (۵۰۳ دلار) در هر تن رسید. این رقم، هم نسبت به هفته پیش از آن افزایش داشته و هم نسبت به بهای این پودر در یک ماه گذشته رشدی ۳۳ درصد را تجربه کرده است.

بهای آلومینا متعادل می‌شود

هوشنگ گودرزی رئیس هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم ایران درباره ابعاد مختلف افزایش چشمگیر بهای آلومینا توضیح داد: قیمت هر محصولی تابعی از قیمت مواد اولیه آن است. قیمت مواد اولیه هم بر اساس فاکتورهای مختلفی تغییر می‌کند. یکی از فاکتورها حجم تولید مواد اولیه است. وقتی تولید آلومینا در جهان با کاهش روبه‌رو شود، عرضه آن‌هم کاهش می‌یابد و درنتیجه قیمت آن بالا می‌رود. دیگری بالا رفتن تقاضاست. وقتی تولیدکننده‌های بیشتری به صنعت آلومینیوم مانند هر صنعت دیگری وارد شوند، نیاز بیشتری به مواد اولیه سازنده این فلز احساس می‌شود، ‌پس اگر حجم تولید مواد اولیه ثابت بماند و با افزایش تقاضا رشد نکند، به دلیل کمبود ایجادشده قیمت ماده اولیه که می‌تواند در صنعت آلومینیوم‌سازی آلومینا باشد، بالا می‌رود.

وی ادامه داد: به نظر من به دلیل تمایل چینی‌ها به افزایش تولید آلومینیوم نیاز به آلومینا رشد کرده و مدت‌زمانی طول خواهد کشید که عرضه‌کنندگان آلومینیوم خود را با بازار هماهنگ کنند و تولید بیشتری داشته باشند. درنهایت این باعث خواهد شد که در یک مقطع ویژه قیمت شمش آلومینیوم بالا رود. این اتفاق به‌طور عمومی هر چند سال یک‌بار در این بازار رخ می‌دهد. گودرزی در‌‌باره تاثیر کاهش آلومینا بر بهای جهانی آلومینیوم توضیح داد: برای ساخت هر یک کیلو آلومینیوم حدود ۲ کیلو آلومینا استفاده می‌شود. به نظر من قیمت شمش آلومینیوم رشد خواهد کرد، ولی نه‌تنها متأثر از قیمت آلومینا. رئیس هیات مدیره سندیکای صنایع آلومینیوم درباره قیمت این فلز در ایران توضیح داد: آنچه اکنون بازار ایران را متأثر کرده فاکتورهای دیگری به‌غیراز قیمت آلومینا در جهان است که می‌تواند بر بهای آلومینیوم تاثیر بگذارد. این صنعت امروز در کشور به کنترل و نظارت بیشتری نیاز دارد. در ایران نرخ آلومینیوم به‌طور روزانه تغییر می‌کند که می‌تواند هم متأثر از نبود نظارت کافی و هم افزایش ال‌ام‌ای و آلومینا باشد. نرخ ارز هم بر قیمت آلومینیوم تأثیرگذار است زیرا آلومینا با ارز به ایران وارد می‌شود و ایران ‌هم حجم زیادی از آلومینای موردنیاز خود را از راه واردات تامین می‌کند.


ثبت نظر

ارسال